Av. AYŞENUR ATICI
Merhaba Sevgili Dostlar,
Sizlerle birlikte paylaşacağım ilkyazım olması müsebbibiyle hem çok heyecanlı hem de çok mutluyum. Bu sebeple böylesine güzel bir platformda sizinle beni buluşturan ve hukuki bilgi paylaşımı yapabilmemde benden desteğini esirgemeyip beni bu şerefe nail eden KozanBilgi. Net Genel Yayın Yönetmeni Sayın Türkeş Bey’e öncelikle müteşekkirlerimi sunuyorum.
Peki, gelgelelim biz her hafta neler öğreneceğiz? Sizlerle birlikte her hafta hukukun farklı dallarından çeşitli konular belirleyip bu konular hakkında hukuki bilgi paylaşımında bulunacağım. Pek tabi sizlerde bana mail adresimden ulaşabilir, oluşturmamız gereken konu hakkında bana yardımcı olabilirsiniz. (Mail adresim aşağıda ekte olacaktır.) Paylaşımlar, kanuni veya daha geniş anlamıyla hukuki dilden arınmış, hepimizin kolayca anlayıp kolayca kavrayabileceği naçizane bilgiler içerecektir. Böylece ihtiyaçlarımız doğrultusunda haklarımızı doğru anlayıp, telaşa mahal vermeden nasıl bir yol izleyebileceğimiz hakkında fikir sahibi olmuş olacağız, dedikten sonra haydi çok önemli gördüğüm TÜKETİCİ kimler olabilir, TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ nedir, NASIL BAŞVURU yapabiliriz hakkında biraz konuşalım.
Tüketici, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tanımlamıştır. Şöyle ki ‘’ … ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek ya da tüzel kişi…’’ denmiştir. Yani kanun ne demek istiyor, dediğinizi duyar gibi oluyorum. Şöyle izah edeyim, örneğin GSM şirketinden bir telefon alıyorsunuz ya da bir mağazaya gidip kendinize markalı bir ayakkabı alıyorsunuz veya bankadan bir kredi çekiyorsunuz… -örnekleri uzatmak mümkün-, bir tarafta siz oluyorsunuz alıcı olarak diğer tarafta ise bir şirket, bir banka veya bir mağaza. İşte siz edinmiş olduğunuz bir mal veya hizmetinizi mesleki veya ticari bir gaye yapmadan, o hizmeti doğrudan kullanma veya yararlanma yoluna gittiğinizde tüketici olmuş oluyorsunuz. Gerçek veya tüzel kişi kavramından ise tüketicimizin bir şahıs ya da bir kurum, bir şirket olabileceğini anlamalıyız.
Tüketicimiz ifa edilen bir mal veya hizmet karşılığında ürününde herhangi bir ayıp( kusur, defo, eksiklik, değişiklik, bozukluk..vs) tespit ettiğinde bu eksikliğin giderilmesi için malı teslim aldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde kuruma, firmaya veya mağazaya başvurmalıdır; fakat şunu önemle belirtmeliyim ki bu bahsettiğim ayıp ürünü aldığınız anda varolan bir ayıp olmalıdır. Daha sonradan ortaya çıkan bir ayıp(kusur, bozukluk, eksiklik,..vs) için ise bu zamanaşımı süresi malı teslim aldığınız tarihten itibaren 2 yıldır. Kapıdan satış veya internetten aldığınız bir ürün için ise herhangi bir gerekçe bildirmeden aşağıda sayacağım seçimlik haklarınızı 14 gün içinde kullanabilirsiniz. Bu noktada tüketici olarak mevcut 4 seçimlik hakkınız bulunmaktadır: 1) Aldığınız ürünü imkan varsa herhangi bir yenisi ile değiştirilmesini istemek, 2)Ürünü iade edip paranızı istemek. 3)Tüm masrafları satıcıya ait olmak üzere onarılmasını istemek veya 4)Aldığınız ürünü vermeyip ayıp oranında indirim yapılmasını istemek. Karşı taraf bu haklarınızdan birisini kabul edip yerine getirirse ortada herhangi bir sorun yoktur ama çoğu kere tüketici olarak aldığımız ürünün en basitinden ücretini geri istediğimizde bize iade etmek istemezler. İşte bu noktada devreye il veya ilçe bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerimiz girmektedir. Kanunlarımız tüketicilerin bu konuda müşkülata düşmemesi için Tüketici Hakem Heyetine başvuruları ücretsiz hale getirmektedir; fakat Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilmek için çeşitli miktarlar belirtilmiştir.
İşte 2017 Yılı Tüketici Hakem Heyeti Başvuru değerleri:
-2.400 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,
-Büyükşehir statüsünde olan illerde 2.400-3.610 TL arasında ise İl Tüketici Hakem Heyeti,
-Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 2.400-3.610 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti,
-Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 3.610 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir. Bu miktarlar arasında kalan uyuşmazlıklarınız için mahkeme kanalına başvurmadan Tüketici Hakem Heyetlerine gitmek zorundasınız.
Tüketici Hakem Heyetine başvuru için ise:
1-) Bulunduğunuz bir il veya ilçenin Tüketici Hakem Heyetine hitaben yazılmış bir dilekçe (Tüketici Hakem Heyeti sayfasından matbu (önceden hazır olan) dilekçe örneklerine bakabilirsiniz),
2-) Ürününüzün varsa garanti belgesi (başvuru yapabilmek için garanti belgesi şart değildir olmasa da başvuru yapabilirsiniz ama varsa bunu dilekçenize ek olarak vermenizde fayda vardır.),
3-)Ürüne ilişkin fatura veya fiş, (1.2. ve3. Numaralı olanlar için 2 takım olacak şekilde fotokopi çektirin)
4-) son olarak 1 adet nüfus cüzdan fotokopiniz gerekmektedir. Bu şekilde gerekli evrakları tamamlayıp Tüketici Hakem Heyeti bünyesindeki ilgili birime teslim ettiğiniz an süreci de başlatmış olacaksınız. Evet değerli dostlar bu haftalık bu kadar. Önümüzdeki hafta, başvuru sürecinden sonra talebimiz ne gibi aşamalardan geçecek, karar merciinde kimler var, talep değerlendirilme süresi ne kadar, talebimiz değerlendirildikten sonra neler yapabileceğimiz veya yapamayacağız hakkında konuşacağız.
Şimdilik müşfik, esen ve hoşça kalın…
Stj. Avukat Ayşenur Atıcı
Email: aysnr.atc@outlook.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.