CMK AVUKATLIK PROSEDÜRÜ

Av. AYŞENUR ATICI

KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEME

YAZAR NOTU: Geçmiş bayramınız mübarek olsun demeyi isterdim. Diyemiyorum. Şehidin var Türkiye, şehidin! Şırnak’ta hain pusu sonucu şehit düşen bizleri derin acıya boğan elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet , aile ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE LANET OLSUN! Yazımız bayram ve Adana Barosu bünyesinde devam eden tiyatro çalışmamız münasebetiyle gecikmiştir. İstirham dileklerimi ileterek, konumuza başlayalım istiyorum. Bugün sizlere başlıktan anlayacağınız üzere ”zorunlu müdafiilik” diye tabir ettiğimiz ve çoğu vatandaşımızın merak ettiği bu prosedürden bahsetmek istiyorum.
Zorunlu müdafiilik prosedürü nedir? Ceza Muhakemesi Kanun’u madde 150’ye göre, ceza soruşturma veya kovuşturma aşamasında, şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk (18 yaşından küçük), kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, -Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir. Zorunlu müdafiilik, Ceza Muhakemesi Kanun’unun 150. maddesi ve Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan CMK Yönetmeliği ile desteklenmektedir. Ayrıca zorunlu avukatlık, sadece şüpheli veya sanık için oluşturulmuş bir müessese değildir. Mağdur veya suçtan zarar gören için de  zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirilebilecektir. Ancak bunun için şüpheli veya  sanıkta olduğu gibi mağdur veya suçtan zarar görenin de vekilinin olmaması şarttır. Yani sonradan bir   ücret karşılığında hizmet vermesi için bir avukata başvurup davanızı ona devrettiğinizde zorunlu müdafilik görevi Cmk Yönetmeliği madde 7’ye  göre sona erecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saffat Suresi'nde Polis Gücü, Bariyer, Bilgisayar
Zorunlu Müdafiilik Nasıl Talep Edilir? Soruşturma aşamasında ( emniyet ya da jandarma birimlerince gözaltına alınma veya yakalama sonucu veyahut savcılıktaki ifadeniz esnasında) size avukat tutup-tutmayacağınız sorulur. Eğer ekonomik durumunuz müsait değilse barolar aracılığıyla ücretsiz olarak avukatlık hizmetinden faydalanabileceğiniz konusunda bilgi verilir. Velev ki bu konu hakkında size bilgilendirilme yapılmadıysa böyle bir hakkınız olduğunu bildirerek ilgili birimden size yardımcı olmasını isteyin. Kovuşturma aşamasında ise, (dava açılıp, yargılama devam ederken) yargılanıyor olduğunuz mahkemeye, bu hizmetten faydalanmak istediğinizi dile getirin. Bu haftalık yazımız bu kadar. Haftaya ”adli yardım” hizmetinden bahsedeceğim. Esen kalın…
Benzer Videolar