ÇAPAR KANAT
Bakanlıktan Üreticilere Ve Tüketicilere Destekli Darbe
Gıda Tarım ve Hayvancılık politikasızlığı devam ediyor.
Sayın Bakan Mehdi Eker, Bakanlık makamını devraldığı anda çiğ sütte pazarlanma sıkıntısı olmadığı, ülkemiz canlı hayvan, et ve et ürünleri ihraç eden bir ülke iken 2010 yılından itibaren canlı hayvan, et ithal eden ülke haline geldi.
Bakanlıktan çiğ süt-damızlık sektörüne darbe
Bakanlık çiğ sütte soğuk zincir üretiminde litre başına verdiği 8 kuruş desteği 6 kuruşa indirdi.
Çiğ sütün fiyatı canlı hayvan üretiminin dinamosudur. Maliyetin altında üreticilerin malını sattırma politikaları üretime, üreticilere, üretimin sürdürülebilirliğine darbedir.
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt son maliyet açıklamasında 1,107 TL/ Litre idi.
Ulusal Süt Konseyi çatısı altında geçen yıl pazarlıkta yaşanan tıkanmada çiğ süt üreticilerini ikna etmek için çiğ sütte sıcak zincirde çiğ süt litre başına destekleme 4 kuruş, sıcak zincir çiğ süte 8 kuruş destekleme verileceği fısıldanmış ve 2013-Ocak-Şubat-Mart aylarında uygulamaya geçilmişti.
Çiğ Süt fiyat pazarlığında 2013 Mart döneminde yaşanan tıkanma süreci 2013 Haziran ayına kadar sürmüş, GTHB Bakanı Sayın Mehdi Eker’in fiyat açıklaması beklenmişti.
Sayın Bakan 2013-Haziran ayında yaptığı açıklamada sanayicilerin satın almadaki çiğ süt fiyatının 1 TL, sıcak zincire verilmekte olan 4 kuruş destekle 1,04 TL, soğuk zincire verilen destekle 1,06 TL olduğunu söylemişti.
Geçtiğimiz hafta Bakanlık sıcak/soğuk zincirdeki çiğ süt litre başına desteğini 4-8 kuruştan, 4-6 kuruşa düşürdü. Sıcak zincire destek miktarı korunurken soğuk zincire destek miktarı 2 kuruş düşürülmüş oldu.
Buna göre 2013 -Nisan, Mayıs, Haziran ayında soğuk zincir çiğ sütüne destek 6 kuruştan ödenecek.
Sayın Bakan çiğ süt-damızlık üreticilerine vermiş olduğu sözü yemiş oldu. Çiğ süt üretimine destek değil köstek koymuş oldu.
Çiğ sütün satın alma politikalarında adil bir piyasa kuramayan, verdiği sözü tutmayan, neyi nasıl uygulayacağı önceden kestirilemeyen bir bakanlık ve bakan var üreticilerin karşısında.!!
Tüketiciler Darbe
Sıcak zincir çiğ sütü kalitesiz, soğuk zincir çiğ sütü ise kaliteli olarak sınıflandırılmaktadır.
Ülkemizde sıcak çiğ süt zinciri % 65, soğuk zincir ise % 35 dir. AB ülkelerinde soğuk zincir çiğ süt üretim oranı ise % 100 dür. ‘’AB’ye süt ve süt ürünleri satıyoruz ‘’ lafları bir palavradan ibarettir. AB’ye kutu süt dışında bir iki kamyon peynir vb. ürünler satılabilmektedir.
Süt ve süt ürünlerinin nihai üretiminde , tüketiminde kalitenin artması anlamına gelen soğuk zincir çiğ süt üretimin teşvik etmek için bakanlık bu konuda desteğinin artırıldığı bildiriliyordu.
Aradaki 2 kuruşluk fark ile üreticilerin çiğ sütü soğuk zincir haline getirmeleri mümkün değil.
Bu farkla % 100 soğuk zincire, kaliteli çiğ süte kavuşmak hayaldir.
2002 yılında Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi, Ulusal Gıda Kodeks komisyonu üyesi, tetra-pak kutu üreticisinin danışmanı Sayın Tanju Beslen 2002 yılında yaptığı araştırmada saprofit bakteri bulmuştu.
2012 yılındaki okul sütü projesinde dağıtılan uht sütlerde de saprofit (Zararsız bir bakteri)bakteriler bulunmuştu.
2002 yılında Sayın Tanju Beslen, 2012 yılında okul sütü bilim kurulu üyeleri saprofit bakterilerin ambalaj darbelerinde ‘’oluşabileceğini’’ açıklamış olsalar da bu ‘’kanıtlı’’ bir açıklama değildir.
Benim de kanıtsız kanaatim ise saprofit bakteriler sıcak zincir çiğ sütlerinden oluşmaktadır.
AB’nin uht kutu sütlerinde niçin saprofit bakteriler bulunmadığı benim kanıtsız kanaatimi güçlendirmektedir.
Devlet, daha doğrusu GTHB tüketicilere kaliteli süt ve süt ürünleri ulaştırmak zorundadır.
Ambalajlı süt ve süt ürünleri ancak kaliteli çiğ süt tedariki ile mümkündür.
Derhal bakanlık bu yanlışından dönerek soğuk zincir çiğ süt destekleme fiyatını gerisin geriye 8 kuruşa getirmelidir.
Sayın Bakan Mehdi Eker sözünü tutmalıdır.
https://twitter.com/caparkanat