Serviste Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Şık bir davette misafirleri memnun etmek sadece yemeklerin lezzetiyle ilgili değildir. Sunumun kalitesi ve kurallara uygun yapılması da büyük önem taşır. İşte kusursuz bir davet için yemek servisinde dikkat edilmesi gereken noktalar ve temel kurallar:

1. Servis Tabağının Düzeni ve Sunum Şekli

Yemekler büyük servis tabaklarında sofraya getirilmelidir. Sunumun mümkün olduğu kadar iştah açıcı bir düzende yerleştirilmesi gerekir.

Asıl yemeğin yanında yer alacak garnitürler de servis tabağına özenle yerleştirilmelidir. Bu servislerde genellikle büyük kayık tabaklar tercih edilir. Ancak bu tabakların konukların önüne doğrudan konulması kesinlikle doğru değildir.

Misafirlerin yemeklerini bu tabaktan karışık bir şekilde kendilerinin alması uygun bir davranış sayılmaz. Servisi ev halkı veya garsonlar da yapsa, servis tabağı asla sofraya bırakılmamalıdır. Görevli kişi tabağı elde tutmalıdır. Yemek, tabağına ikram yapılacak konuğun her zaman sol tarafından servis edilmelidir.

2. Misafirin Kendisinin Servis Yapması Neden Yanlıştır?

Bazı ev sahipleri davetlerde yemekleri konukların kendilerinin almasını isteyebilir. Bu yöntem kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir.

Yemeği misafir kendisi aldığı zaman, istediği kadar miktar almaktan çekinebilir. Hatta topluluk içinde utanıp yemeği az alabilir. Bunun yanında bazı kişiler servis tabağındaki çatal ve kaşığı profesyonelce kullanamayabilir.

İki servis aracını birden maharetli şekilde kullanamamak konuğa büyük bir sıkıntı verir. Bu durum misafirin mahcup olmasına ve yüzünün kızarmasına yol açabilir. Bu yüzden konuklar yemeklerini büyük tabaktan kendileri almak durumunda bırakılmamalıdır.

3. Porsiyon Miktarı ve Davetlinin İradesi

Servisi yapan kişilerin tabaklara yemek aktarırken çok dikkatli olması gerekir. Ev sahipleri bu önemli kuralı garsonlara veya hizmetçilere önceden mutlaka hatırlatmalıdır.

Örneğin bir et yemeği servis edilirken hemen iki parça koyup garnitüre geçilmemelidir. Normal yenebilecek miktar iki parça olsa bile, servisi yapan kişi üçüncü parçayı da koymaya yeltenmelidir.

Görevli personel ancak konuk "yeter" dediğinde servisi kesmelidir. Çünkü davetli misafir, yemeklerden birini yememeyi planlamış olabilir. Veya çok sevdiği bir yemekten daha fazla yemeyi tasarlayabilir.

Davetlerde ev sahibi, konuğunu istediği şeyleri ikram ederek memnun etmekle yükümlüdür. Bu noktada her zaman davetlinin arzusu esas alınmalıdır. Yan garnitürlerin servisinde de aynı kural geçerlidir. Misafir yeter deyinceye kadar hepsinden tabağa koyma çabası gösterilmelidir.

4. Kadın ve Erkek Konuklarda Servis Sırası Nasıl Olmalıdır?

Yemek servisine her zaman ilk önce kadın konuklardan başlanır. Kadınlar arasında da öncelik kesinlikle şeref konuğu olan hanımındır.

Sofradaki bütün kadın konukların servisi tamamen bitmeden erkeklere asla servis yapılmaz. Kalabalık sofralarda bu süreci hızlandırmak için servisin iki veya üç koldan yapılması gerekir.

Kadınlara yapılan ikramlar en son ev sahibesine servis verilerek tamamlanır. Bundan sonra ise erkek konukların servisine geçilir. Erkeklerde de yine ilk olarak şeref konuğu erkekten başlanır. Sofranın en son servisi ise ev sahibine yapılarak süreç tamamlanır.

5. Yemek Yeme Hızı ve Sonraki Servis Düzeni

Yemeğini alan konuklar hemen yemeye başlayabilirler. Sofradaki herkesin servisinin tamamlanmasını beklemelerine kesinlikle gerek yoktur.

Misafirlerin yemeği mümkün mertebe yavaş yemeleri daha kibar bir davranıştır. Böylece arkadan servis yapılan konuklar öndekilere yetişebilir. Yemeklerin hep birlikte benzer zamanlarda bitirilmesi bu şekilde sağlanır.

Sonraki servislerde kadın ve erkek ayrımının dışında yaş ve mevki durumları da göz önünde tutulur. Eğer yaşları ve mevkileri eşit iki konuk varsa ve ilk serviste birine öncelik verildiyse, ikinci serviste mutlaka diğerine öncelik tanınmalıdır. Devam eden ikramlarda bu dengeye çok dikkat edilmelidir.

6. Özel Durumlar ve Karşılıklı Nezaket Kuralları

Servisi yapan personeller, yemek verdikleri kişilerin bazı özel sağlık durumlarına dikkat etmek mecburiyetindedir. Bazı insanlar yemeğin yağlı kısımlarını tüketmek istemeyebilir. Bu durum tamamen bir sağlık veya zevk meselesidir.

Konuklar etin yağlı parçalarını kibar bir dille ikaz ederek almayabilirler. Misafirlerin utanarak bu ikazı yapmaktan çekinmelerine hiç gerek yoktur. Çünkü tabakta kalan zoraki bir yemek, ev sahibinin masada duruma müdahale etmesine yol açabilir. Bu durum hem ev sahibini hem de servis yapan kişiyi mahcup düşürür.

Ancak servis personeline ikazda bulunurken, aç gözlü bir görüntü vermemeye dikkat edilmelidir. Daha büyük bir et parçasını işaret ederek onu istemek çok yanlıştır. Parça seçimi tamamen servisi yapan kişinin inisiyatifine bırakılmalıdır. Görevli zaten tabağınızı doldurmaya çalışırken parça ayıklamaya kalkışmak aç gözlülük olarak algılanır ve hoş karşılanmaz.

Benzer Videolar