Ya Külkedisi’nin Ayakları Bakımsız Olsaydı!
Huzurlu ve zinde bir hayat için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de ayak sağlığınıza özen göstermek... Bunun için tırnaklarınızı ve topuklarınızı ihmal etmemeniz gerekiyor.
Vücudun bütün yükünü sırtlanan ayaklarımızın sağlığı, hem beden hem de ruh sağlığı için büyük önem taşıyor. Ayaktaki ufacık bir nasır, tırnak batığı, topuk çatlakları veya parmak aralarındaki mantar enfeksiyonları ayak ve vücut sağlığımızı derinden etkiliyor.
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Ayfer Aydın, ayak sağlığının birinci kuralının, doğru ayakkabı seçilmesi olduğunu dile getiriyor. Dr. Aydın, mantar enfeksiyonlarının ayaklarda küçük sıyrık ve çatlak oluşturarak bakterilerin girişi için bir kapı açtığına dikkat çekerek, estetikten öte sağlık için topuk çatlaklarının tedavisine özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor.
KUAFÖRE BAKIM SETİNİZİ GÖTÜRÜN
Dr. Aydın, 'Oluşan bu bakteriyel enfeksiyonlar, mantarın tekrarlayıcı bir hal alıp hastanın sürekli antibiyotik almasına sebep olur. Ortak alanları kullanmak (havuz, sauna, buhar odaları) sosyal sorumluluk gerektir. Ayakkabı, çorap, havlu gibi kişisel eşyalar bulaşma riski taşıdığı için ortak kullanmamak gerekir' diyor.
Dr. Aydın, sağlıklı bir ayak bakımı için şunları öneriyor:
- İlk olarak ayaklarınızı sabunlu ılık suda yarım saat kadar bekletin. Nemini aldıktan sonra, ayak törpüsüyle ölü derilerinizi alın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
- Sonra tırnak etlerini törpünün ucuyla geriye itin. Bir pens ya da tırnak makası yardımıyla etlerinizi dikkatlice kesin.
- Tırnak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş törpüyle, tırnakları törpüleyin.
- Ayaklarınızı iyice ovaladıktan sonra yıkayın.
Tırnak bakımı, temizliğin de önemli bir parçası. Sağlıklı ve güzel tırnaklara kavuşmak doğru koşullarda yapılan manikür ve pedikür ile mümkündür. Ancak manikür-pedikür aletlerinin ortak kullanımı, sağlık için uygun değildir. Diş fırçası ne kadar kişiye özel bir bakım aracı ise manikür pedikür setleri de kişiye özel olmalıdır. Kadın-erkek herkesin kuaförüne giderken kendi bakım setini kullanmasını ya da tek kullanımlık aletlerle işlem yapmalarını öneriyorum. Ayrıca manikür ve pedikürün steril ortamlarda ve bu konunun uzmanı olan kişilere yaptırılması gerekir.
TIRNAKLAR NEFES ALSIN
Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri; bakteriyal, viral enfeksiyonlar ve mantar için risk taşır. Başkasının el ve ayaklarının bakımı için kullanılan aletler, kesik ve sıyrıklardan bakterilerin geçmesi yoluyla başta Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir.
Sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık bulaşan hastalık tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı, tedavisi hem çok uzun süren hem de kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyebilecek bir şikayettir.
Aseton ve ojeler tırnağı kurutur, çatlamasına ve kolay kırılmasına neden olur. Elbette bakımlı el ve ayaklar için tırnakların temiz görünümü ve ojeli olması önemlidir. Ancak oje uzun süre tırnakta tutulmamalı, tırnakların nefes alması sağlanmalıdır.
Oje sürmeden önce tırnak besleyici, vitaminli solüsyonlar sürmek tırnakları bir miktar koruyacaktır. Özel besleyici kremlerin akşamları yatmadan önce sürülmesi de tırnakların korunmasını, kolay çizgilenip çatlayıp kırılmalarını önleyecektir.
Demir, B12 ve folik asit bakımından zengin beslenmek, tırnak sağlığımız için önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, baklagiller bu vitaminlerce zengindir.
YALINAYAK GEZMEK ÇATLATIR
Daha çok kuru ciltlerin problemi olan çatlaklar, topuk ve ayak tabanında görülür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak, yalınayak gezmek, küçük ayakkabı giymek gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Her banyodan sonra ponza taşıyla yumuşak hareketlerle ölü deriyi temizleyin. Çatlak bölgeleri, ayak kremleriyle gün boyu sık sık kremleyin.
Dost da düşman da ayağa bakar
DOST başa, düşman ayağa bakar derlerdi ama eskide kaldı... Artık, dost, düşman, herkesin bakışları, dekolte ayakkabıların bu denli moda olması nedeniyle, ayaklarınıza odaklanmış durumda. Onlara biraz özen göstermenizin vakti geldi de geçiyor.
- Ayaklarınız taraklıysa ince bantlı ayakkabı giymeyin. Oje sürmeyi unutmayın.
- Topuklarınıza her gün krem sürün, topuk törpüsü kullanın.
- Tırnaklarınızı biçimlendirin; biri uzun biri kısa olmasın. (Fazla uzatmamaya gayret edin).
- Nasır yapacak ve parmaklarınızı sıkıştıracak ayakkabı giymeyin. Nasırlarınız varsa aldırın ya da temizletin.
- Tarak kemiğiniz büyüyorsa mutlaka bir doktora gidin ve ortak bir çözüm bulun. Çünkü kemik büyüdükçe parmaklarınız yana kayar ve bırakın görüntüyü, canınız yanar; istediğiniz model ayakkabı bulamazsınız.
- Ortopedik ayakkabı giymeye gayret edin. Her şey güzellik değil, rahat olmak da önemli. Ayağınıza göre rahat bir ayakkabı bulamıyorsanız, yaptırın.
- Dümdüz tabanlı olanları giymeyin. Hem bir süre sonra ayağınız ağrımaya başlar hem de görünümü pek güzel olmaz. Küçücük bir topuk bile ayağınızı daha kibar ve güzel gösterir.
- Oje sürün ama tırnaklarınızı havasız bırakmayın, yoksa renk değiştirebilirler.
- Yürüyüş ayakkabınızı iyi seçin. Topuklu bir ayakkabı ile yürüyüş yapmanız pek sağlıklı olmaz.
Pamuk gibi ayaklar için
Refleksoloji: Kendi ayaklarınıza masaj yapmak gayet kolay ve keyiflidir. Ayaklarımızda, vücudun her organına karşılık gelen bir nokta olduğu varsayılır. Alternatif tıp yöntemlerinden biri olan refleksoloji tamamen buna dayanır. Beyin, tiroit, akciğerler, kalp, gözler gibi her organ için ayakta farklı bir nokta uyarılır. Sadece ayak masajı ile bütün vücudun dinlenmesi, zihnin sakinleşmesi boşuna değildir.
Ayak peelingi: Peeling, ayaklarınızdaki tüm ölü derileri temizler ve kalınlaşan topuklarınızı yumuşatır. Aynı zamanda da ayaklarınızdaki kan dolaşımını artırır.
Tırnak bakımı: Batık tedavisinde hala ilk başvurular kuaförlere yapılmaktadır. Halbuki tırnak batığı tedavisi bu konuda deneyimli cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, donuk görünüyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise veya gevşek ve parçalanan bir yapıdaysa, bu durum tırnak mantarı ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle; sorun ilerlemeden bir cilt doktoruna danışılmasında fayda vardır.
Nasırlar: Ayaktaki nasırlar dar ve sivri uçlu ayakkabıların derimize yaptığı bası sonucu oluşur. Nasır tedavisinde de ilk başvurular kuaförlere yapılmaktır ya da çoğumuz evde kesici aletlerle nasırları kesmeye ya da koparmaya çalışırız. Yardım için elbette cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca dermatolojik olarak yararı kanıtlanmış kremlerden yararlanılabilir.
TÜRKAN YILMAZER