Tespih Böceği Nasıl Bir Böcektir?
Tespih Böceği (İzopod)
Kara izopodları (tespih böcekleri) aşağıdaki özelliklere sahiptir: yukarıdan aşağıya düzleştirilmiş gövdeler, açıkça bölümlere ayrılmış, genellikle oval, böylece baş, göğüs ve karın hemen ayırt edilemez; gözler bileşik ve saplarda değil; 2 çift anten (bir çift büyük, diğer çift küçük); çiğneme için ağız parçaları; Hemen hemen aynı olan 7 çift yürüme ayağı (iso- “aynı” veya “eşit” ve pod “ayak” anlamına gelir); 5 çift 2 parçalı pleopod (solungaç), her biri plaka benzeri bir operculum ile korunur; vücudun arka ucu (son karın bölümü) ile üropodlar ve bir telson (kerevitin “kuyruk yelpazesine” benzer).
Habitat ve Koruma
Kara izopodları, karada yaşamalarına izin veren özel uyarlamalara sahiptir. Suda çok uzun süre kalırlarsa boğulurlar. Bununla birlikte, nemli tutulması gereken solungaçları vardır. Bu nedenle kayaların ve kütüklerin altı gibi nemli, nemli yerlerde yaşarlar, gece alışkanlıklarına sahiptirler ve bazıları bir topun içinde yuvarlanabilir. Vücudun alt kısmı özellikle kurumaya karşı hassastır. Bazı türler kuyruğa benzer uzantılarını çiy damlalarına itebilir ve suyu vücutlarının altındaki solungaçlara yönlendirebilir.
Beslenme
Kara izopodları otçullar, çöpçüler ve omnivorlardır. Ağız parçaları çiğnemek içindir. Yaygın gıdalar, çürüyen odun ve mantarlar gibi çürüyen bitki materyallerini içerir. Yeterince hassaslarsa bazen canlı bitkileri çiğnerler.
Düzey
Fosil izopodları 300 milyon yıl öncesine aittir. Kabuklular olarak yengeçler ve kerevitlerle nasıl bir akrabalıkları vardır? Kabuklular, Arthropoda filumunun bir alt grubudur (böcekler, örümcekler, kırkayaklar ve diğer tüm eklemli bacaklı omurgasızları içeren büyük bir grup). Kabuklular sınıflara ayrılır ve bunlardan biri, birkaç düzen içeren Malacostraca’dır. Bu düzen, izopodları, amfipodları (scud’lar), dekapodları (kerevit, yengeç, ıstakoz, karides ve karides) ve diğerlerini içerir.
Yaşam döngüsü
Diğer kabukluların çoğu gibi, genç izopodlar da yumurtadan çıkar ve yetişkinlerin küçük versiyonları gibi görünürler. Büyüdükçe, iki aşamada deri değiştirirler (derilerini dökerler): önce arka yarı, sonra ön yarı. Olgun dişilerin vücutlarının altında, su dolu bir kuluçka kesesi, marsupium (aynı terim keseli sıçan ve kanguru keseleri için kullanılır) oluşturan özel uzantıları vardır. Dişi yumurtalarını doğrudan keseli hayvanın içine bırakır; yavrular geliştikçe, kendi güvenliği içinde ilk tüy dökümlerini geçirirler.
Ekosistem Bağlantıları
Çürüyen odun ve diğer çürüyen bitki materyalleri ve mantarlar gibi organik döküntüleri çiğneyip yiyerek izopodlar, ayrışmaya ve toprak verimliliğine katkıda bulunur. İzopodlar, kırkayaklar, örümcekler, böcekler ve küçük memeliler dahil olmak üzere çeşitli yırtıcı hayvanlar tarafından yenir.