Mayıs Böceği Nasıl Bir Hayvandır?
Mayıs Böceği; (Lat. Melolontha). Eklembacaklı hayvanlardan Böcekler sınıfının Kırıkanatlılar takımının Mayısböceğigiller familyasından eklembacaklı bir böcektir.
Değişik türlerinin boyları 6 mm ile 10 cm arasında değişir.
Çoğu parlak renklidir. Hem larvaları, hem de erginleri bitkilere büyük zarar verir. En çok görülen türün rengi kestanedir ve boyu yaklaşık 2 cm’dir. Büyük kanatları ve kısa duyargaları vardır. Yaz başında yumurtalarını toprağın altına, yaklaşık 12 cm derinliğe saklar ve daha sonra bunlardan beyaz renkli kurtçuklar çıkar. Bu kurtçuklar ilk 4 yıl bitki kökleriyle beslenirler.
Sıcak aylarda toprağın üstüne çıkarak mısır ve çimenleri yerler; soğuk aylarda ise yeni dikilmiş ağaçların köklerini yiyerek zarar verirler. Sonbaharda erginleşinceye kadar toprağın altında yaklaşık 60 cm derinlikte yaşarlar. Kışı da toprağın altında, adeta cansız bir biçimde geçirdikten sonra baharda yeryüzüne çıkarlar ve geceleri ağaçların yapraklarıyla beslenirler.
Mayısböceğigiller, (Lat. Lelolonthidae). Böcekler sınıfının Kırıkanatlılar takımından bir böcekler familyasıdır. Otçul özellikleri nedeniyle daha çok bitki sağlığı açısından önem taşırlar. Asalakbilimde arakonakçı olarak adları geçen düzlem-duyargalı böcekler familyasıdır.
Yaşam Döngüsü
Erginler Nisan sonunda veya Mayıs ayında ortaya çıkar ve yaklaşık beş ila yedi hafta yaşarlar. Yaklaşık iki hafta sonra dişi, toprağın yaklaşık 10 ila 20 cm derinliğine gömdüğü yumurtlamaya başlar. 60 ila 80 arasında yumurta bırakana kadar bunu birkaç kez yapabilir.
Sıradan horoz tavuğu yumurtalarını tarlalara bırakırken, Orman Horozu ağaçların yakınında kalır. Yetişkinler için tercih edilen yiyecek meşe yapraklarıdır, ancak aynı zamanda kozalaklı iğnelerle de beslenirler .
” Beyaz kurtçuklar ” veya “çarpıcı kurtçuklar” olarak bilinen larvalar dört ila altı hafta sonra yumurtadan çıkar.
Patates kökleri gibi bitki kökleriyle beslenirler . Kurtçuklar toprakta üç ila dört yıl, daha soğuk iklimlerde beş yıl boyunca gelişir ve sonbaharın başlarında pupa haline gelmeden ve altı hafta içinde yetişkin bir mayıs böceğine dönüşmeden önce sürekli olarak yaklaşık 4-5 cm büyüklüğe ulaşır.
Horoz toprakta 20 ila 100 cm arasındaki derinliklerde kışlar. Sadece ilkbaharda yüzeye çıkarlar.
Larva olarak uzun gelişme süreleri nedeniyle, hamam böcekleri her üç veya dört yılda bir ortaya çıkar; yıllar bölgeden bölgeye değişir. Alışılmadık derecede yüksek sayılarda (10.000’ler) meydana geldikleri (veya daha doğrusu, eskiden meydana geldiği) üst üste bindirilmiş yaklaşık 30 yıllık daha büyük bir döngü vardır.