Kabuk Böceği (Scolytinae)
Kabuk Böcekleri, ağaçların iç kabuklarıyla beslenen bir böcek grubudur. Kabuk böcekleri küçüktür, genellikle bir inçin üçte birinden (1 ila 8 mm) daha kısadır ve silindir şeklindedir. Genellikle bacağın dördüncü ekleminin önünden bir çıkıntıya sahiptirler. 11 veya 12 parçaya bölünmüş antenleri, topuz benzeri çıkıntılara sahip olabilir. Bu böcekler genellikle kahverengi veya siyahtır.
Kabuk böcekleri bir ağacın kabuğunun altında yaşar. Yetişkin ağaca deler ve bir tünel veya galeri kazar. Bu “kuluçka galerisinde” yetişkin dişi yumurtalarını bırakır. Bu yumurtalar yumurtadan çıktıklarında, larvalar orijinal “kuluçka galerisinden” uzakta tüneller kazarlar. Tünelin sonunda larva pupa haline gelecek ve kurşun deliği büyüklüğündeki bir delikten dışarı çıkacaktır; bu nedenle bu böceklere genellikle “delik delicileri” denir.
Bazen “oyma böcekleri” olarak adlandırılırlar çünkü kazdıkları tüneller genellikle karakteristik bir tasarım oluşturur. Kabuk böcekleri her yıl ormanlara milyonlarca dolarlık zarar vermektedir. Birçok ağacı, özellikle yaprak dökmeyenleri öldürürler ve ayrıca bazı ağaç hastalıklarını bulaştırırlar.
Kabuk böcekleri, Ips ve Dendroctonus dahil olmak üzere çok sayıda cins içeren Scolytidae ailesine aittir. Batı çam böceği (Dendroctonus brevicomis) temsilidir.
Yaşam Döngüsü ve Morfoloji
Kabuk böcekleri yaşamın dört aşamasından geçer: yumurta, larva, pupa ve yetişkin, gelişme zamanı genellikle türlere ve mevcut sıcaklığa bağlıdır. Türler arasında farklılıklar olmakla birlikte, genellikle erginler önce bir ağaca çıkarlar ve yumurtalarını ağacın gövdesine bırakırlar .
Bu genellikle yaz ortasından sonuna kadar olur. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra, larvalar ağaçta yaşar, kabuğun altındaki canlı dokularla beslenir ve yeterli larva varsa genellikle ağacın ölümüne yol açar. Larva aşamasının sonunda, pupaların yetişkin olarak ortaya çıkmaya hazır olana kadar kışı geçirmeleri için genellikle odalar inşa edilir.
Kabuk böcekleri, küçük boyutları ve silindirik şekilleri nedeniyle morfolojilerinde farklıdır. Kabuk böceklerinin ayrıca gövdeye katlanabilen antenleri ve odunsu dokunun kazılmasına yardımcı olmak için büyük çeneleri olan küçük uzantıları vardır. Çoğu kabuk böceğinin bacakları çok kısadır ve vücuda geri çekilebilir veya katlanabilir. Şekillerinin ve uzantılarının kombinasyonu, odunsu dokunun kazılmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Gözler ayrıca düşük ışık koşullarında görmeye yardımcı olmak için düzleştirilir ve varsayılır.