Yersel Fotogrametri de Kullanılan Makineler
Yersel fotogrametride resimler ya çift resim yada tek resim çekme makineleri ile çekilmektedir.
Çoğu kez 25 m. ye kadar olan uzaklıkta, stereometrik resim çekme makineleriyle çift resim çekimi yapılır. Bu uzaklıktan sonra tek resim çekimi için tek resim çekme makineleri veya geçmişte olduğu gibi fototeodolitler kullanılır.
Özellikle mimarlık, tıp, arkeoloji ve endüstri fotogrametrisinde, yersel fotogrametrik çekimler için özel olarak imal edilen metrik kameralar yerine ucuz, basit ve piyasada bol bulunan metrik olmayan kameraların kullanımı için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Yersel fotogrametride kullanılan resim çekme makineleri;
Optik mekanik özelliklerine göre,
o Metrik olan resim çekme makineleri
o Metrik olmayan resim çekme makineleri
Yapılarına göre,
o Fototeodolit
o Tek resim çekme makineleri
o Çift resim çekme makineleri
olarak sınıflandırılabilir. Metrik olan resim çekme makineleri iç ve karşılıklı yöneltme elemanları bilinen, başka bir deyişle, çekilen resimlerin prezisyonlu ölçmelerde kullanılabilmesi için iç ve karşılıklı yöneltme elemanlarının ek bir kontrolüne gerek duyulmayan, hataların ölçme niteliğine etki etmediği kabul edilen resim çekme makineleridir. Fotoğrafik malzemede önüne geçilemeyen hataların ölçme inceliğine etki etmediği kabul edilir. Ayrıca distorsiyonun değerlendirmeler için ölçme inceliğine etki etmeyecek kadar küçük olması metrik resim çekme makinelerinin diğer bir özelliğidir.
Metrik olmayan resim çekme makineleri ise iç yöneltme elemanları bilinmeyen veya değişken olan resim çekme makineleridir. Gerek bu özelliğinden, gerekse her çekimdeki dış yöneltme elemanlarının hem belirsiz, hem de birbirinden farklı olması nedeniyle analitik ve sayısal yöntemlerde kullanılabilmektedir.
Metrik resim çekme makinelerinden elde edilen resimler üzerinde daha prezisyonlu ölçmeler yapılabilmesine karşın bu makinelerin netlik bölgelerinin dar olması ve fiyatlarının yüksek olması, bu tür makineleri dezavantajlı kılmıştır. Diğer taraftan günümüzde metrik olmayan resim çekme makinelerinin bu amaçlar için geliştirilmesiyle daha incelikli resimler ve bu resimlerde daha prezisyonlu sonuçlar elde edilebilmektedir.