Ayni Sermaye
Ortaklarca kuruluş ya da sermaye artırımı sırasında konulan, bir malvarlığı değeri taşıyan, devredilebilen ve aktif olarak bilançoya geçirilebilen eşya ve bütün haklardır. Örneğin bir ticari işletme, taşınmazlar, taşınırlar, kıymetli evrak, alacaklar, imtiyazlar, ihtira beratları, telif hakları, markalar, icatlar, know-how, good-will gibi nakit para dışında kalan değerler aynî sermayedir.
Aynî sermayenin değerinin biçilmesi ve bunun ortaklık ana sözleşmesinde göserilmesi gerekir. Anonim ortaklığa aynî sermaye konulması, kuruluşu mevsuf (özellikli) hale getirir. Ani kuruluşta “ayın”ların değeri mahkemece biçilir. Tedrici kuruluşta ise değer biçecek bilirkişileri ortaklığın genel kurulu atar. Aynî sermaye getiren pay sahipleri bunlara değer biçilirken oy kullanamazlar. Ortaklığın kuruluşundan sonra aynî sermaye sayılan değerlerin devralınması (kuruluştan sonra malvarlığı değerlerinin devralınması, TK. m. 311) ise bazı şartlara bağlıdır.
Aynî sermaye karşılığında çıkarılan paylar ortaklığın sicile yazımı üzerinden iki yıl geçmedikçe başkalarına devredilemez (TK. m. 404) Aynî sermayenin değerinin biçilmesinde yolsuzluk yapanlar cezalandırılırlar. (TK. m. 307, Ceza Kanunu m.343) Sözleşmede aksine hüküm yoksa, ortaklığa aynî sermaye olarak konulan malların mülkiyeti ortaklığa ait sayılır. (TK. m. 143/2) Sermaye olarak taşınmaz mülkiyeti ya da taşınmaz üzerinde varolan ya da ilerde kurulacak aynî bir hakkın konulması taahhüdünü içeren ortaklık sözleşmesi hükümleri, resmi şekil aranmaksızın geçerli sayılır. (TK.m. 140/2)