Alerjik Riniti Oluşturan Nedenler
Alerjik rinit hastalığı vücuda girerek savunma için antikor oluşumuna neden olan alerjen adı verilen kaynakalr nedeni ile oluşan bir hastalıktır. Alerjenler ağız solunum ya da sindirim yolu ile vücuda alınmaktadır. Alerjik rinite neden olan alerjenler çok çeşitlilik gösterir. Bu alerjenler genel olarak solunum yoluyla alınanlar sindirim yoluyla alınanlar kozmetikler ilaçlar virüs ve bakteri olarak gruplandırılır.
Solunum yolu ile alınan bir diğer alerjen polen adı verilen yeşil bitkilerin erkek üreme tozlarıdır. Rüzgarla böceklerle taşınırlar. Nemsiz havaları severler. Nem ve yağmur varlığında tabana çöktüklerinden solunum yolu ile alınması zorlaşır. Yeşil bitkilerden en alerjenik olanlar ise ağaçlar ve özellikle akçaağaçladin kayın huş ıhlamur meşe kayın ağaçlarıdır.
Bir diğer alerjen nedeni ise mantarlardır. Mantarların sporları çok soğuk ve karlı yerler dışında her yerde bulunabilir. Diğer alerjenlerden çok daha küçük yapıda olduklarından alt solunum yollarına rahatlıkla inerler. Klima panelleri borular evlerin ıslak yüzeyleri bitki ve hayvanların çevresinde sıklıkla bulunurlar. Mantarların alerjiye en çok neden olduğu aylar ilkbahar ve sonbahar ayları arsı bilhassa temmuz ve ağustostur.
Solunum yolu ile alınan bir diğer önemli alerjen grubu ise hayvanlardır. Hayvanların vücut salgı ve artıkları yüksek ölçüde alerjendir. Kedi ve köpeklerin tyü tükürüğü en yüksek alerjen oranına sahip bölümleridir. Bir hayvana alerji gelişmesi için 2 yıl gibi bir süre gerekir. Hayvanların hastadan uzaklaşmasını takip eden 6. ayın sonunda artıklar alerjen özelliğini kaybeder.