Papaya Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir, Faydaları

Christopher Colombus’un ‘meleklerin meyvesi’ adını verdiği papaya meyvesi, tropikal iklimlerde yetişir. İnsan sağlığına sayısız faydası olan papaya, adeta doğal bir ilaçtır. Gelin papaya nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir tek tek öğrenelim.

Papaya nedir? Ne işe yarar?

Papaya meyvesi, tropikal ve subtropikal iklimlerde ekilir. Birçok ülkede popülerdir ve genellikle kahvaltıda tüketilir. Ayrıca salatalarda, tatlılarda, meyve sularında, şekerlemelerde kullanılır. Olgunlaşmamış hali ise kabak gibi pişirilebilir. Papaya içerisinde bulunan vitaminlerle sağlığınızı güçlendirir.

Papaya meyvesinin faydaları nelerdir?

Papaya nasıl yenir?

Öncelikle olgun bir papaya seçin. Papaya olgunsa, başparmağınızla meyveye bastırabilmelisiniz. Meyveyi bir kesme tahtası üzerinde uzunlamasına ikiye kesin. İkiye bölünmüş papayayı açın ve bir kaşıkla tohumlarını ayırın. Bir kaşıkla kazarak papaya meyvesini afiyetle yiyebilirsiniz. Dilimlemek için ise dış kısmını soyucu yardımıyla kesebilir ve meyve küpleri yapabilirsiniz. Papaya meyvesi ile milkshake ya da smoothie hazırlayabilirsiniz. Meyve küplerini salataya da ekleyebilirsiniz. Papaya kurusu da satın alıp tüketebilirsiniz. Ayrıca tohumlarını hardal ve karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz.

Papaya ağacı hangi ülkelerde yetişir?

Çıkış noktası Meksika olan papaya meyvesi, ilk olarak Amerika ve Meksika’nın tropikal bölgelerinde yetişmiştir. Yüksekliği 5 metre ile 11 metre arasında olan ağaçlarda bulunan papaya, en iyi 25- 30 derece arası ve nemli bölgelerde yetişir. Bol güneş ışığı isteyen papaya ağacı rüzgardan korunmalıdır. Dünyanın en büyük papaya üreticisi ülkesi ise Hindistan'dır. Hindistan, yılda 6 milyon ton papaya üretir ve bu sayı son birkaç yıldır sürekli artmaktadır.

Papaya meyvesi Türkiye'de nerede yetişir?

Soğuk iklimleri sevmeyen papaya, yetiştirilebilmesi için tropikal bir iklime ihtiyacı duyar. Ülkemizin güneyi, Antalya ve Muğla’nın Datça ilçesi papaya üretimi için en uygun koşullara sahiptir. Datça'nın, yılın 300 günü güneşli ve kışın ılıman geçen havası, çiftçilere önemli bir gelir kaynağı oluşturur.