Muzun Faydaları Nelerdir?
Bazı besinler son derece sağlıklı olmalarına rağmen tatları sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilmez. Muz ise tam tersi hem oldukça faydalı hem de birçok kişi tarafından lezzetli bulunan bir besindir. Doğal bir şeker tatlı kaynağı olmasına ek olarak, sindirim sistemini düzenler, kişiye tokluk hissi verir ve bu yüzden bir nevi ara öğün yerine geçer. Muzun faydaları arasında birçok şey sayılabilir. Zira muzun; göz, cilt, kan şekeri, mide hastalıkları ve benzeri birçok duruma faydası bulunmaktadır.
Muz yemenin faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Muz gibi lifli besinleri tüketmenin tip 2 diyabete karşı koruduğu ve fazla kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, muzun içerisinde de dirençli nişasta ve pektin olarak adlandırılan iki farklı lif türü bulunmaktadır. Muz içerisinde bulunan bu lif türleri vasıtasıyla özellikle yemeklerden sonra yükselen kan şekeri seviyelerini düşürür ve kişinin kendisini yeniden aç hissetme süresini azaltır.
- Son dönemde yapılan bazı araştırmalara göre içeriğinde bulunan "dirençli nişasta" sayesinde muzun Tip 2 diyabeti önleyebileceği sonucuna varılmıştır. Bu tür hastalıkları engellemesindeki en önemli faktör ise vücutta bulunan insülin direncini azaltmasıdır.
- Muz tüketmek, muzun içerisinde bulunan potasyumdan dolayı, kişinin atletik performansının artmasına yardımcı olur. Bununla birlikte diyet yapan kişilerin muz tercih etmesi de oldukça avantajlıdır. Zira muz, midenin boşaltılma hızını yavaşlatarak kişinin tokluk hissinin daha uzun bir süre boyunca devam etmesini sağlar. Dolayısıyla diyet yapan kişiler kendilerini aç hissettikleri vakitlerde sınırı aşmamak kaydıyla 1 adet muz tüketebilirler.
- Muz tüketimi böbreklerin düzenli çalışmasında ve korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda kalp sağlığının korunmasında da aktif rol alır. Muzun içerisinde bulunan potasyum, vücuttaki kan basıncını kontrol etmenin doğal yollarından birisidir. Bu durumdan en çok yararlanan kişiler yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarıdır. Aynı zamanda muzun içeriğinde bulunan düşük sodyum oranları da tansiyon hastalıklarına karşı birebirdir. Hem düşük sodyum hem de yüksek potasyum içeriğine sahip olan muz, yüksek tansiyona sahip olan hastalar için ve genel olarak kalp sağlığını koruma adına oldukça faydalı bir besindir.
- Muzun içerisinde bulunan faydalı liflerin bir diğer olumlu etkisi ise sindirim sistemi üzerinedir. Muz gibi faydalı besinlerden alınan lifler, kişinin dışkı yapısını iyileştirir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Böylelikle bağırsaklarda ortaya çıkabilecek zararlı bakteriler bertaraf edilmiş olur. Bunun asıl sebebi ise muzun içerisinde bulunan "dirençli nişasta"dır. Dirençli nişasta, sindirilemeyen bir lifsel yapıdır ve direkt kalın bağırsağa geçerek yararlı bakterileri besleme görevini üstlenir. Bunun sonucu olarak kişi kabızlık, ülser ve reflü gibi hastalıklara karşı daha iyi bir şekilde korunur.
- Muz içerisinde bulunan pektin, kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini azaltır. Aynı zamanda şiddetli ishal yaşayan kişiler muz tüketerek vücutlarından atılan yüksek miktardaki potasyumu telafi edebilirler.
Muzun Besin Değerleri Nelerdir?
Bir porsiyon muz ortalama olarak 126 gramdır. 126 gram ağırlıktaki bir muzun besin değerleri aşağıda sıralanmıştır:
- Kalori: Boyutuna göre 80 – 115 kcal.
- Yağ: 0 – 0.3 gram.
- Protein: Ortalama 0.7 – 1 gram.
- Karbonhidrat: Ortalama 25 gram.
- Niasin: Günlük ihtiyacın yaklaşık %5’i.
- Bakır: Günlük bakır ihtiyacının %11’i.
- Lif: 3 gram.
- Manganez: Günlük ihtiyacın %14’ü.
- Demir: 0.2 mg. Günlük demir ihtiyacının %1.3’ü.
- Kalsiyum: 4.0 mg. Günlük kalsiyum ihtiyacının %0.5’i.
- A vitamini: 39 IU. Günlük A vitamini ihtiyacının %0.8 – 0.10’u.
- C vitamini: Ortalama 9 mg. Günlük ihtiyacın %12’si.
- Riboflavin: Günlük riboflavin ihtiyacının %7’si.
- Folat: Günlük folat ihtiyacının %10’u.
- Magnezyum: Günlük magnezyum ihtiyacının %8’i.
- Potasyum: Günlük potasyum ihtiyacının %10-%11’i.
Muz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Muz kabuğu oldukça yararlı bir üründür. Birçok kişiye sadece muzun çöpe atılması gereken bir parçasıymış gibi görünmese de, muz kabuğunun vücuda birçok olumlu etkisi vardır. Bunlardan ilk sırada antioksidan bir özellikle olması gelir. Antioksidan özelliği sayesinde muz kabuğu vücudun temizlenmesini sağlar.
Bununla birlikte muz kabuğu sivilce, böcek ve benzeri haşerelerin ısırıklarına iyi gelir. Muz kabuğunu ısırılan bölgenin üzerinde bir süre bekletmek ağrının azalmasını ve oluşan şişliğin küçülmesini sağlayacaktır. Muz kabuğunun bir diğer faydalı olduğu bölge ise gözlerdir. Gözler zararlı ışınlar sebebiyle yorulduğunda göz kapaklarının üzerine birer parça muz kabuğu koymak hem genel göz sağlığını olumlu şekilde etkiler hem de gözleri dışarıdan gelebilecek olan zararlı ışınlara karşı korur.
Muz Kabuğu Cilde Faydaları Nelerdir?
Muz kabuğu genel olarak vücutta ortaya çıkan her türlü sivilce ve akne tedavisi için oldukça faydalıdır. Muz kabuğu, yüksek vitamin-mineralli içeriği sayesinde cilt gözeneklerinde bulunan toksik maddeleri uzaklaştırır. Dolayısıyla "sökücü" bir madde özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücutta ya da yüzde ortaya çıkabilecek sivilce yapılarında kayda değer bir azalma görülür.
Muzun cilt sağlığına etki eden bir diğer yönü ise içerisinde bulunan antioksidan ve iltihap önleyici yapılardır. Bu sebeple muz maskesi gibi içeriğinde muz kabuğu bulunan ürünler cilde uygulandıklarında hem ciltteki iltihap oluşumunun azalmasına hem de sivilcelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Muz Kabuğunun Yüze Faydaları Nelerdir?
Muz kabuğu yüz sağlığı için oldukça faydalıdır. Arındırıcı ve canlandırıcı özelliklerinden dolayı cildin daha estetik bir görünüme sahip olmasına katkı sağlar. Dolayısıyla özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan siyah noktaların azaltılmasına sebep olur ve yüzde kir birikmesini önler.
Yüzünde düzenli olarak muz kabuğu kullanan kişilerden elde edilen sonuçlara göre, muz kabuğunun kırışıklıkları giderme konusunda son derece etkili olduğu ve dolayısıyla kişinin daha genç bir görünüme sahip olmasına katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Bunlara ek olarak, muz kabuğu düzenli olarak göz altlarına konulması ve masaj yapılması da oldukça faydalıdır. İçerisinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sebebiyle kişide bulunan göz altı şişlikleri, göz morlukları ve yorgun görünüm azalır.
Muz Kabuğu Kaynatıp İçmenin Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde pek yaygın olmasa da muz kabuğu yemek dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla görülen bir durumdur. Toplumdaki kanının aksine muz kabukları zehirli bir yapıya sahip değildir. Bunun aksine, muz kabuğu kaynatılıp ya da kızartılıp tüketildiğinde oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir. Muz kabuğunun içerisinde B6, B12, magnezyum ve potasyum gibi vücut için son derece faydalı besinler bulunur.
Muz Kabuğu Pişirilmeden Yenir Mi?
Muz kabuğu eğer çiğ şekilde tüketilmek isteniyorsa, dışarıda kalan kısmının düzgün bir şekilde yıkandığından emin olunmalıdır. Zira kabuğun üzerinde kalabilecek böcek ilacı kalıntıları kişinin sağlığını tehdit edebilir. Bununla birlikte, düzgün şekilde yıkanmış olan muz kabuklarını smoothie gibi içeceklerin içerisine çiğ şekilde eklenerek tüketilebilirler.
Muzun Zararları Nelerdir?
Muz uygun miktarlarda tüketildiğinde son derece sağlıklı bir besindir. Fakat fazla miktarda tüketildiğinde vücuda çeşitli zararları olabilmektedir. Bunların başında hiperkalemi adı verilen kandaki potasyum seviyesinin yüksek boyutları gelmesi durumu gelir. Bu da kişinin
mersin escort kalbine zarar verip kalp ritmini bozabilir. Aynı zamanda gereğinden fazla miktarda muz tüketimi kişinin yorgun ve uykulu hissetmesine sebep olup baş ağrısına yol açabilir.