Hindiba Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Doğaya dönüp bugüne dek değerini çok da bilemediğimiz o güzelim bitkilerle tanışmaya bugün hindiba ile devam ediyoruz!
Görünce hemen herkesin tanıdığı, birçoğunun "Aa onun adı hindiba mıymış?" dediği hindiba, faydalarını görünce sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz bir bitkiye dönüşecek.
Özellikle çocukluğunu doğayla iç içe geçirmiş herkesin hafızasında yer eden hindiba nedir birlikte tanıyalım, onu nasıl kullanabiliriz, faydalarından nasıl yararlanabiliriz, sağlığa olumsuz bir etkisi var mıdır hep birlikte öğrenelim. Sözün kısası, hindiba bitkisini tüm yönleriyle tanımanın tam zamanı şimdi, buyurun başlayalım!
Hindiba nedir?
Hindiba, bileşikgiller olarak da anılan papatyagiller ailesinin sevimli bir üyesi. Biz onu daha çok çocukken üflemeye doyamadığımız tüylü yapıdaki haliyle tanıyoruz ama kendisi türüne bağlı olarak değişen sarı, mavi, beyazımsı renklerdeki çiçekleriyle de biliniyor. Halk arasında radika, paraşüt çiçeği, güneyik, arslandişi, karakavuk, acıgünek, gelingöbeği, keklikotu gibi farklı isimlerle de anılan hindiba bitkisini en çok da Ege mutfağında sıkça kullanılan "radika" ismiyle duyuyoruz. Antik çağlardan bu yana doğal bir şifa kaynağı olarak görülen hindiba, faydaları ve kullanım şekilleriyle de şaşırtıyor. Zira kendisinin hem çiçekleri, hem yaprakları, hem sapları hem de kökleri bol bol değerlendiriliyor. Peki insanlar neden onu kökünden çiçeğine, her zerresiyle değerlendiriyor derseniz, tabii ki faydaları nedeniyle. Buyurunuz, hindibanın faydalarını birlikte keşfedelim şimdi.Hindibanın faydaları nelerdir?
- Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklardan koruyor.
- Karaciğer ve safra kesesinin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, özellikle köklerinin değerlendirilmesinin bu konuda etkili olduğu söyleniyor.
- Sindirim sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan hindiba, bu sayede hazmı kolaylaştırıyor ve iştah açıcı bir etki gösteriyor.
- Antioksidan özellikleriyle kanın temizlenmesine de yardımcı oluyor.
- Bu etkisiyle de kan dolaşımının hızlanmasını sağlıyor, Kendimizi daha enerjik hissetmemize destek oluyor.
- Kanın toksik maddelerden temizlenmesine destek olması sayesinde kalp ve damar sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
- Özellikle damar tıkanıklığı, damar sertliği ve kolesterol gibi birçok sorun karşısında vücudun yanında yer alıyor.
- Hindiba bitkisinin idrar söktürücü bir özellik gösterdiği de biliniyor.
- Bunların yanında cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkiler gösteriyor, özellikle kaşıntılı cilt rahatsızlıklarının daha kısa sürede geçmesine yardımcı oluyor.
- Antioksidan özellikleri sayesinde cildin de zararlı maddelerden arınmasını sağlıyor. Bu da uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki oluşturmasına destek oluyor.
- Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olan hindiba, özellikle kabızlık problemi yaşayanlara öneriliyor.
- Stres ve strese bağlı uykusuzluk sorununun çözümüne destek oluyor.
- Kemik sağlığını desteklediği, özellikle kas ve kemik ağrıları söz konusu olduğunda doğal bir ağrı kesici gibi etkiler gösterdiği söyleniyor.
- Bu özelliği sayesinde romatizmal ağrıları da azaltıyor.
- Son olarak, hindiba bitkisinin saç köklerini kuvvetlendirdiği, buna bağlı olarak düzenli olarak kullanıldığında saçların gürleşmesini sağladığı da biliniyor.
Hindiba nasıl kullanılır?
Hindiba yukarıda da söylediğimiz gibi hem çiçekleri, hep kökleri, hep yaprakları hem de sapları değerlendirilebilen bir bitki. Taze taze aldığınız hindiba ile çok pratik bir şekilde yeşilliklerle dolu bir salata hazırlayabilirsiniz mesela. Dilerseniz aktarlardan dört mevsim kolayca ulaşabileceğiniz kurutulmuş yaprak, çiçek ve kökleriyle çayını da demleyebilir, afiyetle içebilirsiniz. Kurutulup öğütülmüş halini baharat olarak ya da kahve yapımında da kullananlar olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Son olarak hindiba çayını demledikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyip duş yaparken saçlarınız ve cildiniz için de kullanabilir, ondan harici olarak da destek alabilirsiniz.Hindiba nasıl yetiştirilir?
Hindiba bitkisinin faydalarını görünce aklınızda hemen "Hindiba nasıl yetiştirilir?" sorusu oluşmuş olabilir, özellikle bahçecilikle ilgiliyseniz. Genel olarak doğada kendiliğinden yetiştiğini bildiğimiz, hatta farklı türleri de düşünüldüğünde dünyanın hemen her yerinde yetiştirilebilen bu bitki, sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle ekimi her geçen gün artan bitkilerden. Onu kendi elleriyle yetiştirmek isteyenler ise şu noktalara dikkat etmeli.- Hindiba, tohumdan ya da fideden yetiştirilebiliyor.
- Tohumdan yetiştirmek için mutlaka güvenilir yerlerden tohumunu elde etmeniz gerekiyor.
- Seçeceğiniz toprağın ise organik maddeler bakımından zengin (torflu) toprak olduğundan emin olmalısınız.
- Tohumdan yetiştirmek için ilk etapta yaklaşık 20-25 santimetre derinlikteki saksıları kullanmak yeterli olacaktır.
- Sağlıklı hindiba fideleri kullanarak hindiba yetiştirmek ise tohumdan yetiştirmeye göre çok daha kolay bir seçenek, aklınızda bulunsun.
- Sulamasına gelirsek, hindiba bitkisini sulamak için öncesinde toprağını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer toprak nemsiz kaldıysa hemen sulama yapmanız, eğer nemliyse sulamayı farklı bir güne bırakmanız daha iyi olacaktır.
- Aynı şekilde sulama yaparken suyun yapraklarına çok gelmemesine dikkat etmeli, toprağını sulamalısınız.