Domateste Yaprak Yanıklığı İlacı

Domateste yaprak yanıklığı ilacı Bu hastalığa bitkilerin her devresinde rastlanabilmektedir. Erken devrelerde fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. İlk belirtiler yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak, sap ve meyvelerde gayri muntazam küçük kahverengi lekeler halinde başlar. Lekeler iç içe daireler şeklinde 1–2 cm büyürler.

Bitkinin tüm toprak üstü kısımları enfeksiyondan zarar görmektedir.Genç fideler de kök boğazı çürüklüğü meydana getirirler ve bu fidelerde bir süre sonra devrilme ve ölüm meydana gelmektedir. Hastalık hava yolu ile bulaşırsa esas zararı bitki yapraklarında meydana gelmektedir. Hastalık ayrıca meyve sapında ve meyvede lekelenmeler meydana getirmektedir. Ayrıca çiçek sapında çürümeler yapmaktadır. Yapraklardaki lekelerin üzerinde hastalık etmeninin konidileri meydana gelir ve rüzgarla kolaylıkla çevreye yayılabilmektedir. Hastalık etmeni tohumla taşınıp bulaşmaktadır. Birkaç yıl tohum ve hastalıklı bitki artıklarından canlılığını korur. Tohumla uzak mesafelere taşınabilmektedir. Ayrıca hastalıklı tohumlardan gelişen fidelerle hastalık çevreye yayılmaktadır. Konukçuları :  Domates, patlıcan, patates, lahana, karnabahar ve havuçta görülür.

Domateste Yaprak Yanıklığı İlacı Mücadelesi

Kültürel Mücadele : Domateste erken yaprak yanıklığında uygulanması gereken kültürel önlemler ;
  • Temiz tohum ve temiz fide kullanılmalıdır.
  • Hasattan hemen sonra bitki artıkları ortadan kaldırılmalıdır.
  • Fidelik toprağı dezenfekte edilmelidir.
  • Fidelikler ve seralar sık sık havalandırılmalı
  • Aşırı sulamadan kaçınılmalı
  • Hastalık görülen yerlerde patlıcan ve patatesle rotasyona girilmemelidir.
Kimyasal Mücadele : Domateste erken yaprak yanıklığında ilaçlı mücadeleye ilk belirtiler görülür görülmez başlanmalıdır. Bitkinin tüm yüzeyi güzelce ilaçlanmalı, ilaçlama mersin escort serin ve rüzgârsız zamanlarda 7–10 gün arayla yapılmalıdır.