YAPRAK GALERİ SİNEKLERİ KONUKÇULARI:
Domates, patlıcan, biber, fasulye, bezelye, bakla, marul, kabak, hıyar, ıspanak, soğan ve pırasada zararlıdırl,
DOMATESTE YAPRAK GALERİ SİNEĞİ İLE MÜCADELE:
KÜLTÜREL MÜCADELE:
-Fideliğe ve seralara erginlerin girmesini önlemek için, seralardaki ve fideliklerdeki giriş-çıkış ve havalandırma açıklıkları mutlaka tül (462 mikrometrelik) ile kapatılmalıdır.
-Sera ve fide yastıklarının çevresi yabancı otlardan temizlenmelidir.
-Havalandırma açıklıkları 462 mikrometrelik tel ile kaplanmalıdır.
-Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir ve bulaşık fideler seraya dikilmemelidir.
-Toprak 10cm derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.
-Malçlama yapılarak toprağın nemli kalması ve pupaların nemden çürümesi sağlanmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE:
iLAÇLAMA ZAMANININ TESPİTİ:
Serada Yaprak galeri sinekleri erginlerinin çıkışlarını belirlemek amacıyla dekara 1 adet olmak üzere sarı-yapışkan tuzak bitki boyunun 10-15 cm üzerine asılmalıdır.
Erginler yakalanmaya başladığı zaman serada örnekleme yapılır.Serada 1 da’lık alanda tesadüfen 25-30 bitki seçilir. (Kenar sıraları ve orta sıraları örnekleyecek şekilde) Her bitkinin üst ve orta kısmından birer yaprak koparılarak örnekleme yapılır.
Yaprak üzerinde bulunan larvalar (canlı,ölü,hastalıklı ve parazitli olanlar tespit edilerek) sayılır. Yaprak başına küçük yapraklı bitkilerde 4 canlı larva, büyük yapraklı bitkilerde 10 adet canlı larva olması halinde ilaçlamaya başlanır. İlacın etki mekanizmasına bağlı mersin escort olarak bu eşik daha düşük tutulabilir
İlaçlamalarda doğal düşmanları koruyucu ilaçlar seçilmelidir.
Domateste Yaprak Galeri Sineği İlacı
Domateste yaprak galeri sineği ilacı domateste yaprak galeri sinegi dişiler yapraklarda küçük yaralar açar, buradan çıkan özsu ile beslenir ve hücre bozulmasına neden olurlar. Bu beslenme delikleri sarararak küçük lekeler meydana getirir. Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli doku ile beslenir ve galeri oluştururlar. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve yapraklar dökülür.Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirirler. Kalite ve verim kaybına neden olurlar.