TANIM VE YAŞAYIŞ ŞEKLİ : Domates tuta ilacı Akdeniz iklimine sahip bölgelerde hızla çoğalan zararlı seralarda yılda 10-12 döl verebilmektedir. Çevre koşullarına bağlı olarak bir dölünü 29-38 günde tamamlar. Ergin kelebekler geceleri aktif olarak ortaya çıkarlar. Gündüz vaktinde ise yaprakların arasında saklanırlar. Yumurtalarını, genellikle yaprak altına, tomurcuk ve olgunlaşmamış yeşil domates meyvelerinin taç yapraklarına bırakır. Larva çevre koşullarına bağlı olarak toprakta ya da bitkide açtığı galerilerde içinde pupa olur. Pupa dönemi 9-11 gün sürer. Kışı yumurta, pupa veya ergin olarak geçirir.
HASTALIK BELİRTİLERİ
Larvalar, domates içinde bulunan larvalar hariç bitkinin yaprak, sap ve meyvesinde beslenirler. Başlangıçta küçük olanlar larvalar daha sonra genişler. Bu galeriler sonradan kahverengiye dönüşür ve kurur. Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah talaş görünümündeki dışkıları görülmeye başlanır. Zararlılar daha çok olgunlaşmamış domates meyvelerini tercih ederler.Zararlının meyvede açtığı galerilerin görüntüsü düzensizdir. Zarara uğrayan meyve pazar değerini yitirirler. Ayrıca meyvede açılan galerilere mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler ortaya çıkar.
KONUKÇULARI : Ana konukçusu domatestir. Solanaceae familyası bitkilerinden patates, patlıcan, biber, pepino ile bazı çiçekler konukçudur.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
KÜLTÜREL MÜCADELE
Fidelerin zararlı ile bulaşık olmamasına özen gösterilmelidir. Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkilerin üretim alanından uzaklaştırılmalıdır.
Bitki artıkları hasattan sonra uzaklaştırılmalıdır.
Ürün münavebesi yapılmalıdır. Derin toprak sürümü yapılmalıdır. Uygun sulama ve gübreleme yöntemleri uygulanmaktadır.
KİMYASAL MÜCADELE
Ergin çıkışını saptamak için üretim sezonunun başlangıcından itibaren tarlada (1-2 tuzak/da) ve serada (1 tuzak/sera) eşeysel çekici tuzaklar kullanılır. Tuzaklar haftada bir kontrol edilir ve tuzakta ilk ergin görüldüğünde üretim alanının büyüklüğüne göre en az 100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir.
İlaçlamadan 5-6 gün sonra bitkiler tekrar kontrol edilir. Domates tuta ilacı ile ilaçlama tekrarlanabilir.