Bu etmen, bitkinin toprak üstü kısımlarını enfekte edebilir veya tipik olarak yaralardan girebilir. Gövde kısmında enfeksiyon başlangıcı oval ve sulu lezyonlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu lezyonlar yüksek nem durumunda bitkiyi kuşatıp öldürebilen grimsi veya küflü bir tabakaya dönüşür. Gövde bölümlerinde genellikle iç içe geçmiş bantlaşma görülmektedir. Yaprak enfeksiyonu bir yaralanma noktasında başlar ve gri fungal sporlanma ile kaplı V biçimli bir lezyona dönüşür. Bu etmen yaygın olarak meyvenin çanak ucunu enfekte eder ve hızla yayılarak, daha sonra sulu bir çürüklüğe dönüşen gri-kahverengi lezyonlar oluşturur.
Mücadele Yöntemleri:
Domateste Kurşuni Küf Kültürel Önlemler:
- Seralarda havalandırma işlemi düzenli bir şekilde yapılmalı, ortamdaki sıcaklık değerinin ve orantılı nemin yükselmesi önlenmelidir. Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalıdır. Hastalık belirtisi olan bitkiler sökülerek yok edilmelidir. Gübreleme ve ilaçlama işlemleri düzenli bir şekilde yapılmalı ve gerekli bakım işlemleri yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalıdır. Seralar çiğ olasılığına karşı güneş batımından 2 saat önce ısıtılmalıdır. Hasat işleminden sonra hastalık etmeni olan bitkiler toprağa karışmaması için tüm bitki artıkları toplanarak mutlaka yakılmalıdır.
Kültürel Mücadele:
Hastalık belirtileri görülmeye başlandığı andan itibaren veya bitkiler çiçeklenme döneminde iken ilaçlama işlemi yapılmalıdır. İlaçlama işlemi 10 gün arayla yapılmalıdır.