Hastalık ve zararlılarla savaş, domates yetiştirilecek alanın seçiminde başlar. Uzun süre sulu tarım yapılan tarlalarda kök hastalıklarının zarar yapması ihtimali daha fazladır. Aynı kültür bitkisinin aynı tarlada üst üste yetiştirilmesi o bitkide zarara yol açan hastalık etmenlerinin topraktaki yoğunluğunu arttırır.
Yabacı otlar pek çok hastalık ve zararlıya yataklık yapar, sonra bu hastalık ve zararlılar kültür bitkisine geçerek zarar oluştururlar. İyi bir zirai mücadele yabancı ot mücadelesi ile başlamalıdır.
Domates tarımında zirai mücadele, maliyetin çok önemli bir bölümünü oluşturur. Bazı tedbirler önceden alınarak bu yüksek mücadele masrafının düşürülmesi sağlanabilir.
Domateste önemli zararlara neden olan kırmızı örümcekler ve yaprak bitleri tarlalar arasındaki sınırlarda bulunan yabancı otlarda kışlarlar. Bu nedenle zararlılarla yapılan mücadelede çevre ilaçlaması yapmak, yabancı otlarla savaşmak büyük tasarruf ve başarı sağlar. Mücadeledeki ana hedeflerden birisi zararlıyı tarlaya sokmamak olmalıdır.
Domates Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar
Domates yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla savaş son derece önemlidir. Domates üretiminin yaygın olduğu yörelerimizdeki hastalık ve zararlılar farklı olabildiği gibi bütün bölgelerimizde yaygın olarak görülen hastalık ve zararlılarda vardır.