Yeşilkurt; domates, biber, patlıcan, bamya olmak üzere sebzelerde ayrıca süs bitkileri, baklagiller, mısır ve tütünde zararlı olmaktadır. En büyük zararı, domates ve tütünde görülür. Zararlı, kışı toprakta pupa olarak geçirir. İlkbaharda Nisan sonu Mayıs başından itibaren kelebekler görülmeye başlar. Dişiler yumurtalarını konukçu bitkilerin, meyve ve sürgünleri üzerine, yaprakların alt yüzüne tek tek bırakırlar. Bazen
çiçek tablasına da yumurta bırakabilirler. Uçuşmalar genellikle akşam saatlerinde olur. Bir dişi iklim koşullarına bağlı olarak 400 – 2200 adet yumurta bırakabilir.
Mücadele Yöntemi: Tohum ekiminden önce tarla ve çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalı ve yabancı otlar tarladan tamamen uzaklaştırılmalıdır. Çürük olan domatesler tarlada bırakılmayıp imha edilmelidir.
Biyolojik Mücadele
Domates yeşil kurt larva parazitoidlerinden olan Bacillus thuringiensis isimli bakteri ile hazırlanmış preparatlarla mücadele olanakları araştırılmış olan bir çeşittir. Bu bakteriyi ihtiva eden preparatlar yalnız başına uygulama ile yeşil kurt zararlısını ortadan kaldıramazlar.
Kimyasal Mücadele:
Domates yeşil kurt mücadelesi ile kimyasal mücadelede bitkilerde %5 bulaşma görülmeye başlandığı andan itibaren ilaçlama işlemi yapılır. Atılacak çember sayısı tarlanın büyüklüğüne bağlı olarak aşağıdaki ölçülere göre saptanır. Atılan çember içindeki bitkiler silkelenerek yere düşen larvalar sayılır, kaydedilir. Sayım sonucunda m2 de ortalama 5 larva saptandığında mücadeleye karar verilir. İlaçlamadan 10 gün sonra tarlalarda tekrar kontrol sağlanır . İlaçlamayı gerektirecek yoğunluk var ise ilaçlama işlemi tekrarlanmalıdır.
Domates Yeşil Kurt Mücadelesi
Domates Yeşil Kurt Mücadelesi, Yumurtalar 0.45 – 0.65 mm çapında, krem renkte ve üstten basık küre şeklindedir. Üzerlerinde uzunlamasına yerleşmiş çıkıntılar bulunmaktadır. Yumurtadan yeni çıkan larvaların boyutları 1.5-2 mm arasında değişmektedir. Kelebeklerin kanat açıklığı 35-40 mm, bej-kahverengi ve yeşil renktedir. Larvaları 15-45 mm boyunda, kirli beyaz renkte ve üzeri kıllıdır. Olgun larvanın ise vücudunun sırt kısmında yeşil kahverengi ve sarı renkte bantlar, yanlarda da sarı renkli birer bant bulunur. Kelebekleri gündüz kuytu yerlerde saklanıp, genellikle akşamüzeri uçmaya başlarlar. Domates yeşil kurt larvaları ise bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünlerde görülmektedir. Yılda 3-5 döl verirler.