Domates Tarımı. iklimin müsait olduğu bütün her yer de yapılabilmektedir. Domates tarımında iklimin müsait olması genellikle gece ve gündüz arasında 6 ºC ile 8ºC’lik bir farkın bulunması istenir. Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. Bununla birlikte döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Dolayısıyla domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC’nin altına düştüğünde meyve bağlama yüzdesi azalmaktadır.
Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşur, kısmi döllenen şekilsiz meyveler meydana gelir. Özellikle 40 ºC’nin üzerinde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumu çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. Böylelikle domates derin, geçirgen, su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Erkencilik istendiği zaman kumlu tınlı topraklar uygundur. Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Domates Tarımı. Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Dolayısıyla turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. Domates tohumu sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C’dir. Sıcaklık -2°C’ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. Çünkü 10˚C’nin altında ve 30˚C’nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. % 70’lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır. Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülmektedir.
Domates Tarımı.
İçindekiler. A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Çoğunlukla taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de değerlendirilebilmektedir. Tek yıllık bir bitkidir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir. Dolayısıyla 250-400 bin adet tohumu 1 kg gelir.
Domates tohumu derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Toprak pH’sı 5-7 (hafif asidik) arasında,
tuzsuz-az tuzlu (2,3 mS’dan az) toprakları sever. Hatta kazık kök derine inebildiğinden mersin escort toprak derin sürülmelidir. Bununla beraber gerektiğinde pulluk tabanı
kırılmalıdır.