Hastalık Belirtisi: Domates kurşuni küf mücadelesi genel olarak her bitkide birbirinden farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bitkiler de hastalık gövde ve meyve kısımlarında görülmeye başlar. Lekeler öncelikle toplu iğne başı büyüklüğünde olup bitkinin iç kısımlarında gelişerek genişler ve dokulara zamanla hızlı bir şekilde yayılma gösterirler. Bitkinin dokusu çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Gövde ve meyve sapında oluşan lekeler nedeniyle bitkiler de meyve dökümü ortaya çıkmaktadır. Domateste çiçek oluşum döneminde taç yaprakları hastalığa karşı çok duyarlıdır. Hastalık etmeni bu kısımlardan girerek meyveye geçer ve meyve çürümesine neden olur. Yumrulu bitkilerde lekeler büyüdükçe yumuşak çürüklük oluşur. Hastalığın ilerlemesi için sıcaklık değerlerinin 20-25 °C olması ve nem oranın ise %95- 98 olması yeterlidir.
Bu etmen, bitkinin toprak üstü kısımlarını enfekte edebilir veya tipik olarak yaralardan girebilir. Gövde kısmında enfeksiyon başlangıcı oval ve sulu lezyonlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu lezyonlar yüksek nem durumunda bitkiyi kuşatıp öldürebilen grimsi veya küflü bir tabakaya dönüşür. Gövde bölümlerinde genellikle iç içe geçmiş bantlaşma görülmektedir. Yaprak enfeksiyonu bir yaralanma noktasında başlar ve gri fungal sporlanma ile kaplı V biçimli bir lezyona dönüşür. Bu etmen yaygın olarak meyvenin çanak ucunu enfekte eder ve hızla yayılarak, daha sonra sulu bir çürüklüğe dönüşen gri-kahverengi lezyonlar oluşturur. Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:
• Bu hastalık hemen hemen tüm sebzelerde görülür.
DOMATES KURŞUNİ KÜF MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler:
• Seralarda iyi bir havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi önlenmelidir. Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalıdır. Hastalıktan zarar görmüş olan bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Dengeli gübreleme ve iyi bir bakım yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalıdır. Çiğ olasılığına karşı güneş batımından 2 saat önce seralar ısıtılmalıdır. Hasattan sonra hastalık etmeninin dayanıklı yapılarının toprağa karışmasını önlemek için bütün bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.
Domates Kurşuni Küf Mücadelesi Kimyasal
• Çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme
devresinde iken başlanmalıdır.
• İlaçlama işlemi 10 gün arayla yapılmalıdır.