Domates Güvesi Tuta Absoluta

Domates güvesi Tuta absoluta zararlısıyla en etkili olan savaş yönteminin Entegrede Savaş yöntemidir. Üretimde zararlı olan bulaşık fidelerin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkiler üretim alanından uzaklaştırılması ve imha edilmesi gerekir. Üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek özellikle Solanaceae familyasına ait yabancı otlarla mücadele edilmesi gerekir. Zararlının larva ve pupası tarlada kalan bitki artıklarında yaşamını sürdürebileceği için

bulaşık alanlarda hasat sonrası bitki artıkları imha edilmelidir. Belirtileri Larvalar, domatesin larvaları hariç tüm kısımlarında yaprak, sap ve meyvesinde beslenirler. Yumurtadan çıkan larvalar yaprağın epidermisi arasında beslenerek şeffaf galeriler oluşturur. Başlangıçta küçük olanlar daha sonra genişler. Bu galerilersonradan kahverengiye dönüşür ve kurur. Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah talaş görünümündeki dışkıları görülmeye başlanır. Zararlılar daha çok olgunlaşmamış domates meyvelerini tercih ederler.Çanak yapraklarından giriş yaparak bitkiye zarar verirler. Zararlının meyvede açtığı galerilerin görüntüsü düzensizdir. Galeriler meyvenin her tarafında görülebilir. Zarara uğrayan meyve pazar değerini yitirirler. Ayrıca meyvede açılan galerilere sekonder mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler meydana gelmeye başlar.

Domates güvesi Tuta absoluta ile Mücadele

Ürün münavebesi; Solanaceae familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmelidir.Tarlada kalan larva ve pupaları öldürmek için hasattan sonra derin sürüm yapılması tavsiye edilir. Aşırı azotlu gübreleme ile sulamadan kaçınılmalıdır. Seralar çift kapılı olmalı, giriş ve havalandırma açıklıkları zaman zararlının giremeyeceği incelikte tül ile kapatılması durumu alınabilecek kültürel önlemler arasında yer almaktadır.