Topraktan çıkış sonrası hastalık: Genç fidelerin kök boğazlarında ise çürüklük gelişir. Daha sonra dokular yumuşar ve daralır ve bitkiler solarak devrilir.
Pythium spp.: Bu fungus, topraktan çıkış öncesi çökerten hastalığının en yaygın nedenidir. Bütün fideye çok hızla bir şekilde yayılan koyu kahverengiden siyaha sulu lezyonlar tipik belirtilerdir. Köklerde başlayan ve sonra yukarıya doğru genişleyen kahverengi sulu lezyonlar, topraktan çıkış sonrası çökertenin karakteristik özelliğindendir.
Rhizoctonia solani: Topraktan çıkış öncesi belirtileri arasında ise kızılımsı kahverengi lezyonlar ve büyüyen uçların ölmesi bulunmaktadır. Topraktan çıkış sonrası çökerten hastalığı toprak çizgisinde ya da altında köklerde ve hipokotillerde gelişen kızılımsı kahverengiden siyaha dönen lezyonlarla tanınırlar . Daha sonra hipokotiller de çökme meydana gelir ve fidelerde solarak ölmeler meydana gelir.
Fusarium spp.: Hipokotillerde koyu kahverengi lezyonlar, topraktan çıkış öncesi çökertenin karakteristik özelliğidir. Topraktan çıkış sonrası çökerten, köklerde ya da kök boğazı yakınındaki hipokotillerde koyu kahverengi lezyonlarla tanınmaktadırlar. Lezyonlar zamanla hızlı bir şekilde hipokotilleri kuşatarak fideleri öldürürler. Kök lezyonları ise yumuşak ve sulu olurlar.
Domates Fusarium Tedavisi
Hastalık Belirtileri : Topraktan çıkış öncesi hastalık: Topraktan çıkmadan önce ise tohumlar çimlenmeden çürüyüp ölebilir.