Brokolide Çeşit Seçimi. Brokolinin sebze olarak değerlendirilen olgunlaşmamış yeşil çiçek tomurcukları tüketilen kısımdır. Brokoli tohumu yaz ve kış soğuk ve kurak havalardan olumsuz etkilenmektedir. Sıcak havalarda bitkinin gelişmesi iyi olsa bile sebze olarak değerlendirilen olgunlaşmamış çiçek tomurcukları normal bir gelişme göstermez. Ancak, çiçeğe kalktığı zaman tüketimi sağlıklı olmaz.
Brokolide Çeşit Seçimi. Fakir topraklar kompost yada organik maddelerle zenginleştirilmelidir. Gerektiğinde kireç verilmelidir. Ağır bünyeli çok iyi su tutan ph değeri yüksek olan topraklarda yetiştiricilik yapılmaması gerekir. Brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir. Gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmez. Organik maddelerce zengin topraklar brokoli tohumu yetişmesi için elverişlidir. Brokoli çeşitleri şöyledir.
Her türlü toprak ve iklim koşullarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Erkenci ve geççi çeşitler bulunmaktadır. Yeşil Dük olarak bilinen çeşitler, şaşırtıldıktan olgunluğa kadar 50 gün ister, ilkbahar ve sonbahar da ılık geçen bölgeler için uygundur. Sultan brokoli tohumu 60 gün ister, mükemmel sonbahar ürünüdür, tek büyük baştır, sonbaharın erken sıcağına dayanıklıdır.
Standart olarak tarımı yapılan çeşitleri ise, 64 gün ister, iyi bir sonbahar da ılık ve soğuk havalarda atarımı yapılır. Ayrıca brokolide büyük tek baş ve küçük başlar oldukça fazladır. Brokoli 64 gün hasada gelmektedir. Sonbahar ürünü, küçük tesbih tanesi büyüklüğünde, demet yapmaya uygun, mildiyöye karşı toleranslıdır.
Brokolide Çeşit Seçimi. Arcadia, 86 gün hasat olgunluğuna gelir. Sonbahar üretimi için oldukça uygun standart bir çeşittir. Emperor, 65 gün hasada gelir. Homojen bir görüntü sağlar. Güzel yan sürgünleri vardır, ilk ve sonbahar içindir, yüksek verimlidir. Bununla birlikte yeşil kuşak veya Yeşil kemer, 67 günde hasada gelir. Ancak, sonbahar ürünü olmakla birlikte, büyük baş kısa saplı, yavaş olgunlaşan, küçük tesbih tanesi büyüklüğünde deste veya demet yapmaya elverişlidir. Ve en çok tercih edilen ve verimi yüksek olan Hibrit çeşitlerde vardır.
Brokoli tohumu ekim zamanı haziran, temmuz ve ağustos ayları olarak belirlenmiştir. Ancak brokoli yetiştiriciliği sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hava sıcaklığının 24 derece üzeri olmamasıdır. Aksi halde istenen sonuç elde edilmemektedir. Brokoli ekimi genellikle fide yetiştirme tavalarından başlanılmaktadır. Sonrasında ana yetiştirme alanına geçilmektedir. Tarlada brokoli yetiştirme sırasında dikilen bitkiler arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Ayrıca söz konusu bu mesafe bazı faktörlere göre belirlenmektedir.