Brokoli Tohumu Çeşitleri. Yaz aylarındaki kurak ve sıcak havalardan, kış aylarında ise aşırı yağış ve düşük sıcaklıklardan olumsuz yönde etkilenen bir sebzedir. Sıcak havalarda bitkinin gelişmesi iyi olsa bile sebze olarak değerlendirilen olgunlaşmamış çiçek tomurcukları normal bir gelişme gösterememektedir. Gevşek yapılı sürgünler oluşmaktadır. Hasattan birkaç saat sonra çiçek tomurcuklarında pörsüme olmaktadır. Yaz aylarında ve ortalama hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu yerlerde brokoli tohumu yetiştiriciliği ekonomik olmamaktadır.
Brokoli Tohumu Çeşitleri. Brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir. Ancak gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmemektedir. Organik maddelerce zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için elverişlidir. Fakir topraklar kompost yada organik maddelerle zenginleştirilmelidir. Gerektiğinde kireç verilmelidir.
Ağır bünyeli çok iyi su tutan ve pH değeri 6.5’dan yukarı olan topraklarda yetiştiricilik yapılmamalıdır. Brokoli tohumu fide yastıklarına her 2.5 cm alana 2 veya 3 tohum gelecek şekilde atılması uygundur ve alanlar arasındaki mesafe 10-15 cm olması tercih edilmektedir. Tarlaya aktarılan fidelerin arasındaki mesafe ise 45×30 cm şeklinde olmalıdır.
Hasadın, çiçek tomurcukları açmadan önce yapılması uygundur. Eğer tomurcukları açmaya ve sarı çiçek görülmeye başlarsa aşırı olgunlaşmış ve pazar kalitesini kaybetmiş olacaktır. Hasat çeşide bağlıdır. Sıkı formda yeşil renkli ve ortalama 9 cm çapında olan başlar oluşturduğu zamandır. Brokoli bitkileri kuraklığa hassastır. Bu nedenle kuraklık başların kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunu engellemek için bitkilere yeterli miktarda su verilmesi gerekmektedir.
Brokoli Tohumu Çeşitleri. Tohumluk bitkiler yetiştirme yerlerinde bırakılabildiği gibi seçilen bitkiler bir başka yere şaşırtılarak da brokoli tohumu elde edilebilmektedir. Bunların dışında ana ve yan çiçek sürgünleri sebze olarak hasat edilen bitkilerde tohumluk olarak kullanabilirler. Sebze olarak değerlendirilen sürgünlerin hasadı bittiğinde bitkiler yerlerinde bırakılır. Yada seçilen bitkiler bir başka yere şaşırtılarak tohum ekmek için kullanılırlar. Tohumluk bitkiler ekolojik koşullar elverişli hale geldiğinde karnabaharda olduğu gibi çiçeklenirler.
Çiçeklenme dönemi çeşitlerin erkenci veya geççi olduklarına göre değişir. Çiçeklenme mart, nisan, mayıs aylarında hasat olgunluğuna gelirler. Özellikle tohum verimi çeşide, birim anada bulunan bitki sayısına, yetiştirme dönemindeki iklim koşulları ile yetiştirme dönemindeki bakım koşullarına bağlıdır. Bitki başına tohum verim 5 veya 30 gramdır. Dekardan 30 veya 100 kg arasında değişen miktarlarda tohum alınabilmektedir.