Brokoli Muhafaza Şekilleri. Hasat edildikten çok bekletilmeden ya satışa sunulmaktadır yada uygun ortamlarda muhafaza edilmektedir. Hasat akşam saatlerinde veya sabah erken saatlerde elle, makas veya bıçak kullanarak yapılmaktadır. Geç hasat edilmesi brokoli kalitesi için oldukça olumsuz etkilenmektedir. Hasat edilen brokoli başları normalde soğuk hava depolarında muhafazası yapılmaktadır. Bu şekilde, birkaç gün veya birkaç hafta boyunca brokoli başlarının kalitelerini kaybetmemeleri gerekmekte ve depolama yapılması gerekmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir.
Brokoli Muhafaza Şekilleri. İklim, toprak, bakım işlemleri, çeşit seçimine bağlı olarak hasat zamanı değişmektedir. Dikimden hasada kadar geçen süre 45 veya 130 gün arasında hasat edilmektedir. Aşırı olmayan yağışlarda brokolinin gelişimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Düşük sıcaklık koşullarında olgunlaşmamış çiçek taslakları kahverengi bir renk almaktadır. Bu şekilde olmadan mutlaka sıcaklık ve hasat zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir.
Soğuk hava depolarında depolama, soğutularak depolama, dondurarak depolama şeklinde brokoli muhafaza şekilleri bulunmaktadır. En yaygın olanı soğuk hava depolarında olan depo yöntemi yapılmaktadır. Depolama sıcaklığı yaklaşık 0 °C ve nem seviyeleri % 95 şeklinde depolaması yapılmaktadır.
Brokoli Muhafaza Şekilleri. Buhar ile yapılan haşlamada renk, kuru maddeler ve ürün daha iyi korunmaktadır. Ancak, dondurma işlemi ise tünel dondurucular ile yapılması gerekmektedir. Dondurulan brokoliler -18 °C’nin altında depolandığı zaman parlak yeşil renklerini kaybetmektedir. -18 °C’de depolandığı zaman dondurulmuş brokoliler kalitelerini 10 ay gibi bir sürede korumaktadır. -23 °C’de depolama yapıldığı zaman ise 1 yıl daha uzun süre kaliteli kalabilmeleri sağlanmaktadır.
Brokoli tohumu ekiminden farklı çeşitleri, türleri elde edilmektedir. Taze brokoliler, 0°C, nem %90-98, depolama süresi 10-14 gün, en yüksek donma sıcaklığı -6°C, donmuş,-18°C, buhar geçirmeyen ambalajlarda 10-15 gibi sürede depolanırlar.
Eğer ki, evde saklama işlemi yapılmak isteniyorsa yine aynı şekilde 3-4 dakika kadar haşlama işlemi yapılması gerekmektedir. Daha sonra, poşetlere konularak dondurucu bölümünde depolama işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde, uzun bir süre tüketime kadar saklanmaktadır. Tüketici, eğer ki taze olarak tüketimi yapılacaksa buzdolabında en fazla 7 günü geçmeden muhafaza edilmesi gerekmektedir.