Yerli Domates Tohumu Çeşitleri
Yerli Domates Tohumu Çeşitleri; Sıcak ve ılıman bitki grubunda olmaktadır. Sıfırın altına düştüğü zaman sıcaklık domateslerde ölüm meydan gelmektedir. Fide dikim döneminde ise, don olaylarının olmaması gerekmektedir. Domates tohumu toprak seçiciliği bulunmamaktadır. Derin, geçirgen, su alabilme özelliği iyi olan ve besin maddesince zengin olan topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Falkon domates yerli çeşit grubuna girmektedir. Aynı zamanda şekil olarak basık bir yapıya sahiptir. Ekim zamanı, Haziran, Temmuz, Ağustos veya Eylül aylarında ekimi yapılmaktadır. Metrekareye, 100- 150 gr olacak şekilde tohum atılmaktadır. Tohum ekilecek arazide toprak derin sürülmesi gerekmektedir. Falkon domates tohumu derin köklü bir yapıya sahip olmaktadır. Sulamaları çok sevmektedir. Su alamazsa, yaprakları kıvrılmaktadır. Küçük meyvelerde dökülmeler meydana gelmektedir.
Yerli Domates Tohumu Çeşitleri; Süper yerli iri, basık bir görünüme sahip olmaktadır. Metrekareye, 5 veya 6 gr olarak tohum ekimi yapılmaktadır. Ekim derinliği, 0.5 veya 1 cm olarak ekimi yapılmaktadır. Haziran aylarından Eylül ayları arasında ekimi yapılmaktadır. Kurumuş tohum tüylü veya tüysüz bir yapıya sahip olmaktadır. İyi korunup uygun şartlar sağlandığında 5 veya 6 yıl muhafaza edilmektedir. 4 veya 5 ton arasında verim alınmaktadır.
Çanakkale domates, tohum ekilecek alan derince sürülmektedir. Haziran ve Eylül aylarında ekimi yapılmaktadır. Metrekareye, 5 veya 6 gr olarak domates tohumu ekimi yapılmaktadır. Çanakkale domates nemi sevmektedir. Yağışlı bölgelerde 2 veya 3 kurak bölgelerde ise 4 veya 5 kez sulama yapılmaktadır. 3 veya 4 ton iyi yanmış ahır gübresi verilmektedir. 12 kg N, 10 kg P205 , 25 kg K2O saf verilmektedir. 3 veya 6 ton arasında verim alınmaktadır.
Köy domatesi, Haziran aylarında başlayıp, Eylül aylarına kadar ekimi yapılmaktadır. Metrekareye, 100- 150 gr olarak atılmaktadır. Verim, 3 veya 9 ton arasında verim alınmaktadır.
Yerli Domates Tohumu Çeşitleri; Ege pembe, basık bir görünüme sahip olmaktadır. Ayrıca 3 veya 9 ton arasında verim alınmaktadır. Haziran, Temmuz veya Ağustos aylarında ekimi yapılmaktadır. Metrekareye, 100- 150 gr olarak domates tohumu ekimi yapılmaktadır.
Doğal marmande, kalın etli ve tatlı bir aroması bulunmaktadır. Şubat sonu Mayıs aylarında ekimi yapılmaktadır. Kısımlar olarak ekimi yapılmaktadır. Bu şekilde, mevsim boyunca meyve alınmaktadır. 4 ila 4.2 ton verim alınabilmektedir.