Topraksız Çilek Yetiştiriciliği

Topraksız çilek yetiştiriciliği, ülkemizde, topraksız tarım ya da kontrollü tarım denince akla ilk önce domates yetiştiriciliği gelmektedir. Çilek üretimine yönelmemizin başlıca sebebi domates yetiştiriciliğine göre çok daha düşük bir yatırım maliyeti ve karlılığının daha yüksek olmasıdır. Çünkü domates üretimi için oldukça modern, maliyetleri çok yüksek teknolojik seralar gereklidir. Oysa çilek için basit sera modelleri yeterlidir.

Topraksız çilek yetiştiriciliği üreticilerin sahip olduğu eski seralarda dahi, sadece iç sistemin kurulmasıyla topraksız tarım çilek üretimine geçilebilir. Yetiştirme oluklarının üretimini Türkiye’de yapmakta, diğer birçok girdiyi de yerli kullanıp; maliyeti düşürerek mevcut seralarda ya da sıfırdan kurulumlarda, geliştirdiği yetiştirme teknolojilerine göre proje ve danışmanlık hizmetlerini vermektedir. Topraksız çilek üretiminde, topraklı üretime göre birim alana çok daha fazla  çilek fidesi dikilmekte ve yerden yüksek olan yetiştirme sistemi sayesinde birçok avantaj sağlanmaktadır. Çileğin domatese göre; bakımı ve işçiliği daha kolay, işletme maliyetleri daha az ve ısıtma ihtiyacı daha düşüktür. Serada sağlanan erkencilik ve yüksek verim sayesinde kazançlı bir ürün haline gelmektedir.

Topraksız tarım çilek üretiminin avantajları;

  • Topraklı çilek tarımındaki işçilikten daha kolaydır. Bu nedenle işçilik maliyeti en aza iner.
  • Topraktaki dikime oranla yaklaşık dört kat daha fazla fide dikilebilir. Böylece bir dönüm alandan oldukça yüksek miktarda ürün hasadını yapmak mümkündür.
  • Bitki yerden yükseldiği için soğuk havadan toprakta olduğu kadar etkilenmez. Isıtma giderleriniz düşük olur.
  • Mantari hastalık riski topraklı tarıma göre daha azdır.
  • Çileklerin yerle teması olmadığı için, kaliteli ve temiz meyve hasat avantajı vardır.
  • Her sene toprak hazırlığı yapmanıza gerek kalmaz.
  • Su ve gübre sarfiyatında önemli tasarruf sağlar, tarımsal ilaç kullanımı azalır.
  • Bitkiler kontrollü bir şekilde beslenir, çiçeklenme, meyve lezzeti kontrol edilebilir.
  • Erken hasat sayesinde ürünün pazar değeri artar.
Çilek yetiştiriciliğinde çeşit seçimi büyük önem taşır. Her çeşit her bölgede iyi sonuç vermez. Sofralık ve sanayi çeşitleri farklı olduğu gibi, sera ve açıkta yetiştiricilik içinde çeşitler farklıdır. Halen yetiştiriciliği yapılan ve yetiştirilmesi önerilen bazı çeşitler şunlardır: Pocahontas, Dorit (216), Douglas, Chandler, Seascape, Camarosa, Honeoye, Oso Grande ve Sweet Charlie.
Benzer Videolar