Soğan ekimi nasıl olur? Dikkat edilmesi gereken hususlar; Soğan tohumu ekimi için önemli faktörler, iklim, toprak yapısı ve toprak hazırlığı önemli olmaktadır. Bununla birlikte, çeşit seçimi ve bölgeye uyumlu olması gerekmektedir. Erkenci veya geççi çeşitler olarak ayrılmaktadır. Kısa gün ve uzun gün isteyerek yetiştiriciliği yapılan soğan çeşitleri bulunmaktadır. İklim isteği bakımından dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü, baş oluşturması kaliteli ve sağlıklı oluşabilmesi için gerekli olmaktadır.
Gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin iklim sevmektedir ve yağışlı bir ilkbahar istemektedir. Bu türün yetiştiriciliğinde sıcaklık ve gün uzunluğu iki önemli faktör olmaktadır. Ortalama sıcaklık, 12 ve 13 dereceler arasında olmaktadır. Baş gelişmesi için daha yüksek sıcaklara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca çeşitlere göre gün uzunluğu değişkenlik göstermektedir. Hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Kumlu-tınlı, humusça zengin, killi-kumlu topraklarda da iyi verim alınmaktadır.
Soğan ekimi nasıl olur? Doğrudan tohum ekimi ile yada fide ile üretimi yapılmaktadır. Fide ile üretim daha verimli ve maddi açıdan kazanç sağlamaktadır. Ayrıca soğan ekimi için önemli unsur, ekim zamanı önemli olmaktadır. Bununla birlikte çeşitlere göre ekim tarihleri değişmektedir. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül – 10 Ekim arasında ekimi yapılmaktadır. Orta gün ve uzun gün soğan tohumu ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarında ekimi yapılmaktadır.
Diğer önemli faktörler başında ise, tohum miktarı olmaktadır. Elle veya makineli ekim yapılmaktadır. Elle serpme yöntemiyle, tohum miktarı 1-1.5 kg olarak atılmaktadır. Mibzer ile ekimde, 350-500 gr olarak atılmaktadır. Ekim derinliği ise, 1 veya 1.5 cm’yi geçmemesi gerekmektedir. Daha derine ekimde, çimlenme kayıpları olmaktadır. Ancak, ağır topraklarda, ekim derinliği 1 cm’yi geçmemesi gerekmektedir.
Soğan ekimi nasıl olur? Soğan için önemli faktörler, toprak hazırlığı ve gübreleme önemli konular başında gelmektedir. Ancak, üst üste aynı tarlada kesinlikle soğan yetiştiriciliği yapılmaması gerekmektedir. Ancak, aşırı azotlu gübre uygulamalarından kaçınılmaktadır. Azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanmaktadır. Azotlu gübre olarak sülfatlı olanlar verilmesi gerekmektedir. Soğan tohumu yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Ayrıca yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.