Leblebinin Faydaları: Şaşırtıcı ve Şahane 10 Etki
Nohudun kavrulmasıyla elde edilen ve özellikle ülkemizde en çok sevilen atıştırmalıklardan biri olan leblebi, açlığı bastırması sebebiyle çokça tercih ediliyor ama aslında leblebinin faydaları sadece bulunla sınırlı kalmıyor.
Onlarca farklı çeşidi bulunan, ülkemizde özellikle Çorum, Tavşanlı ve Serinhisar taraflarında sıklıkça tercih edilen bir ürün olan leblebileri yakından tanıma zamanı şimdi.
Leblebinin besin değerlerini, kaç kalori olduğunu ve daha da önemlisi leblebinin faydalarını öğrenince onu daha sık tüketmeye karar vereceksiniz, eminiz!
Leblebinin içeriğinde bulunan yararlı maddeleri, vitamin ve mineralleri gördüğümüze, kaç kalori olduğunu da öğrendiğimize göre her gün bir avuç leblebi yediğimizde vücudumuza olabilecek katkılarını öğrenmenin vakti geldi demektir. Hemen başlayalım...
Leblebinin besin değerleri: Leblebi kaç kalori?
Leblebinin faydalarına geçmeden önce leblebinin besin değerlerine hızlıca bir göz atalım, ne kadar leblebi yediğimizde kaç kalori alıyoruz, vücudumuza hangi maddeler giriyor öğrenelim. Buyursunlar... 1 avuç sarı leblebinin kalorisi: 55 kcal 100 gram leblebinin kalorisi. 270 kcal Leblebinin besin değerlerine gelince, içeriğinde bolca karbonhidrat, protein, yağ ve besin lifi bulunuyor. Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.Leblebinin faydaları nelerdir?
Uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor
- Açlık krizlerine hızlıca çözüm olan yiyeceklerden leblebi, birçok atıştırmalığa göre düşük kalorisiyle de yüz güldürüyor. Diyette olanlara destek oluyor.
Mide sorunlarına iyi geliyor
- Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
- İçeriğinde bolca vitamin ve mineral barındıran leblebi, düzenli olarak tüketildiğinde vücut direncini artırıyor. Bu sayede uzun sürede bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturabiliyor.
Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor
- İçinde bulunan proteinler sayesinde leblebi, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu etkisiyle kan şekerindeki ani değişimlerin önüne geçerek baş dönmesi, aniden bastıran açlık krizi, yorgunluk gibi sorunların da önüne geçiyor.
Kolesterolün dengelenmesine de yardımcı oluyor
- Leblebi, kötü kolesterolün dengelenmesine destek oluyor, bu sebeple özellikle kötü kolesterolü yüksek çıkanlara öneriliyor.
Ağız yaralarına ve iltihaplanmalara iyi geliyor
- Leblebi düzenli olarak tüketildiğinde vücutta oluşabilen iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde ağız içinde oluşan yaraların da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Kemik ve diş sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor
İçeriğinde bulunan kalsiyum başta olmak üzere yararlı maddelerin etkisiyle leblebi, kemik sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Düzenli tüketildiğinde dişlerin sağlıkla kalmasını sağlarken kemik gelişimi ve sağlığına da olumlu etkilerde bulunuyor.Böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
- Leblebi, başta böbrek taşı olmak üzere birçok böbrek rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor.
Cildin ışıl ışıl olmasını sağlıyor
İçeriğindeki vitaminlerin etkisiyle lkeblebi, hücrelerin yenilenme hızını artırıyor. Bu sayede cildin çok daha canlı, parlak, temiz ve ışıl ışıl görünmesini sağlıyor.Anne sütünü artırdığı söyleniyor
- Leblebinin içindeki folik asit sebebiyle anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini arttırdığı da biliniyor. Bu sebeple hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların doktorlarına danışarak tüketmesi öneriliyor.