Domates İlaçları
Domates birçok hastalık ve zararlılarla karşılaşmaktadır. Bu hastalık ve zararlılar karşısında çeşitli mücadelelerde bulunulmadığı taktirde verimde ciddi kayıplar meydana gelmektedir. Yapılan kültürel mücadelelerin yetersiz kaldığı durumlarda üretici son çare olarak kimyasal mücadelelere başvurmaktadır. Domates İlaçları hususunda detaylı bilgi yazının devamında yer almaktadır.
Domates İlaçları . Etkili maddesi; bacillus subtilis (%1,34) QST 713 ırkı, bacillus sublitis Y 1136, Captan (%50), Cyprodinil + Fludioxonil (%37,5 + %25 ) Diethofencarb 250 g/l + Carbendazim 250 g/l, fenhexamid (%50), Fenhexamid 500 g/l vb. olan ilaçlarla kurşuni küf hastalığı ile kimyasal mücadele gerçekleşmektedir. Domates kurşuni küf hastalığı, her bitkide farklı belirtiler göstermektedir. Gövde ve meyvelerde zarar meydana getirmektedir. Verimli ve kaliteli bir ürün alabilmek amacı ile bakım işlemleri mutlaka düzgün yapılmalıdır. Ayrıca domates tohumu toprakta bulunan hastalık ve zararlılara karşı da ilaçlı olmalıdır.
Taşıyıcısı yaprak pireleri olan Stolbur hastalığı ile etkin bir kimyasal mücadele bulunmamaktır. Ancak bu hastalığın taşıyıcısı olan yaprak pireleriyle mücadele yapılabilmektedir.
Septoria leke hastalığı bitkinin önce yaşlı yapraklarında küçücük ve yuvarlak kahverengi lekeler halinde görülmektedir. Şiddetlenmesiyle meyvelerde ve yumrularda küçülmeler ve kalitelerinde düşüşler meydana gelmektedir. Septoria leke hastalığının kimyasal mücadelesinde %80 oranında Ziram etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır. Ancak hastalık görüldüğü andan itibaren mücadeleye başlanmalıdır.
Domates İlaçları. Bakteriyel benek hastalığı yaprak, sap, çiçeklerde kahverengiden siyaha değişen lekecikler oluşturmaktadır. Böylece meyvelerde kabarcık lekeler şeklinde görülmektedir. Hastalığı oluşturan bakteri, tohumla taşınabilmektedir. Bunu haricinde hastalıklı bitki artıklarıyla toprağa bulaşabilmektedir. Fidelikte ya da seralarda hastalığın görülmesi ile birlikte mücadele yeşil aksam ilaçlaması yapılarak başlamalıdır.
Fide döneminde haftada bir kez ilaçlama yapılmalıdır. Bu ilaçlama tarlada 8-10 gün arayla 2-3 defa yapılmalıdır. %50 oranında bakır oksiklorür, %21 oranında bakır kompleks + %20 oranında mancozed, %50 oranında bakır hidroksit, %52,5 oranında bakır sülfat, %75 oranında mancozeb ve yağ ve Rosin sitlerinin bakır tuzları etkili maddelerinin olduğu ilaçlar kullanılmalıdır.
Daha çok yaprakların altında olan mildiyö hastalığı için %50 oranında bakır okxiklorid, %20 oranında bakır kalsiyum sülfat, %50 oranında captan vb. etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.
Domates yapraklarının üzerinde önce sarı lekelerin oluşmasıyla fark edilen yaprak küfü hastalığı için lekeler görüldüğünde mücadele işlemi başlamaktadır. Etkili maddesi captan (%50), maneb (80), Propineb (%70) ve tebunoconazole (250 g/l) olan ilaçlar kullanılmaktadır.