Çilekte Gübreleme
Çilekte Gübreleme. programı çilek gelişimi için önemli bir faktördür. Ancak kışı sert, soğuk ve donlu geçen yerlerde toprak üstü aksamında ölme görülmektedir. Devamlı büyüme gösterdiği yerlerde kış aylarında da, topraktaki besin maddesine ihtiyaç duyar. Çilekte gübreleme de iki konu önem kazanır. Birincisi toprak hazırlığı yapıldığı ilk tesis zamanıdır. İkincisi bitkinin büyüdüğü ve verim verdiği yıllarda yapılan çilekte gübrelemedir.
Çilekte gübreleme de iki konu önem kazanır. Birincisi toprak hazırlığı yapıldığı ilk tesis zamanı, ikincisi bitkinin büyüdüğü ve verim verdiği yıllarda yapılan çilekte gübrelemedir. İlk hazırlık döneminde bol organik gübreleme yapılmalıdır. Çilek fidesi topraktaki organik madde miktarının fazla olmasında hoşlanır.
Çilekte Gübreleme. Toprak 30-50 cm derinliğinde işlenmektedir. Dönüme 5-10 ton çiftlik gübresi atılmalıdır. Çiftlik gübresi içine, yanmış 1-2 ton kümes hayvanları gübresini karıştırmaktadır. Bu gübreyi karıştırmak çilek fidesi için faydalı olmaktadır. Tarla, gübreler toprak yüzüne serpildikten sonra ikinci bir kez 20-30 cm derinliğinde normal şekilde işlenmektedir. Daha sonra saf olarak 8-10 kg amonyum sülfat veya nitrat atılmaktadır. Üçüncü bir kez 5-10 cm derinliğinde sürüm veya tırmıklama yapılmaktadır. İkinci gübreleme, bitkiler toprağa yerleşmiş ve besin maddelerini kullanmaya başlamış olduklarından, onların ihtiyaç duyduğu anda ve oranda gübre toprağa verilmelidir.
Çilekte gübreleme den sonra yetişme döneminde bitkinin büyüme ve verim verme durumu dikkate alınarak tekrar gübreleme yapılmaktadır. Ayrıca çilek fidesi bitkisi ilkbaharda hava sıcaklığı 10°C’yi bulduğu zaman, hızlı bir büyüme dönemi içine girer. Bununla birlikte ürün verme zamanına doğru büyüme yavaşlar, ürün alındıktan sonra tekrar büyüme devresine girer. Bitkinin büyüme periyotlarından önce toprağa azotlu gübre vermekte yarar vardır. Bu yüzden azotlu gübre bir kaç seferde atılmaktadır. İlkbaharda sürme başlamadan 1-2 hafta önce ve her hasat bitimine bir hafta kala uygulanır. Fosforlu ve potasyumlu gübreler toprakta geç çözünüp, kökler tarafından geç alınacağı için, sürme öncesinde tamamı verilmektedir. Bitkinin meyve verim zamanında, fazla miktarda fosfor ve potasyuma ihtiyacı vardır. Potasyum alımı ikinci sürme periyodunda en yüksek seviyeyi bulur ve bitki aldığı bu potasyum ile soğuğa direncini arttırır.