Çilek Fidesi Toprak İstekleri. Genel olarak verimli, iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek toprakta iyi gelişmektedir. Bol ürün vermektedir. Ve en iyi toprak kumlu-tınlı milli-tınlı ve süzek topraklardır. Kumlu-tınlı topraklarda erkenci verim, milli-tınlı topraklarda yüksek verim alınır. Toprağın killi ve ağır olması gelişmeyi yavaşlatır. Çilek fidesi genel olarak; derin, verimli, iyi drene edilmiş, nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
En iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez. Asit toprak ister ve pH 6,5’ ten az olmalıdır. Çilek oldukça yüksek bölgelerde yetişebilme özelliğine sahip olsa da 800 m’nin altındaki yüksekliklerde daha iyi gelişme gösterir.
Çilek Fidesi Toprak İstekleri. Deniz seviyesinden yükseklik arttıkça bitkiler daha bodur gelişir ve meyveler geç olgunlaşır. Farklı yüksekliklerde çilek yetiştiriciliği yapılan yörelerde çilek, uzun süre piyasaya sürülebilmektedir. Hatta yüksek bölgelerde hava oransal neminin düşük olması meyvelerin daha sıkı dokulu ve küçük kalmalarına yol açabilmektedir. Yüksek miktarda kireç içeren topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmezler. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte demir noksanlığı ve sararma görülmektedir. Bu tip topraklarda kloroza dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır. Ve de uygun miktarda demir gübrelemesi periyodik olarak yapılmalıdır. Toprak seçiminde hastalık ve nematod yönünden de temiz olmasına özen gösterilmesi gerekir. Çilek sökülen bir yere münavebe uygulamadan veya toprak ilaçlanmadan tekrar çilek fidesi dikilmemelidir.
Çilek Fidesi Toprak İstekleri. Yüzlek köklü bir bitki olduğundan 10–20 cm derinlikte bile kolaylıkla yetiştirilir bu yüzden de seralarda raf şeklinde topraksız yetiştiricilik başarılı sonuç verir. Ancak bu toprakların yanında, çok değişik tipli topraklarda da diğer ekolojik şartlar uygun olursa yetiştirilebilmektedir.
Toprak yorgunluğu hafif topraklarda daha çok görülmektedir. Ayrıca çilek kültürü yapılan toprakların humusca ve besin elementleri bakımından zengin olması istenmektedir. Çilek fidesi en iyi olarak hafif asit karakterli topraklarda yetiştirilmektedir. Ek olarak toprak bazik karakterliyse kükürt yardımıyla asit karakterli hale getirilmektedir. Dolayısıyla Optimum pH=5,7–6,0 arasındadır.