Cherry Domates Tohum Yetiştiriciliği
Domateslerin genel olarak yetiştirildiği iklimler, ılık ve de sıcak iklim olarak bilinmektedir. Domatesler iklim açısından soğuk olan bölgelerde yetişmemektedir. Ayrıca yetiştirme dönemleri ise sıcaklığın olması istenmektedir. Eğer ki -20 derecelere düşen bir hava koşulu yaşanırsa, domates ekimleri zarar görebilmektedir. Aynı zamanda çürüyebilmektedir.
Sıcaklık bu durumda 14 derecenin altına düştüğünde ise olgunlaşma süresiyle verimliliğin düştüğü durumlar domateslerde yaşanabilmektedir. Domatesin yetiştirilmesinde en uygun sıcaklık aralığı 22 C ile 26 C aralığında değişmektedir. Sıcaklık, 15 C altına düşmemeye ve 35 C üstüne çıkmaması gerekmektedir.
Cherry domates tohum yetiştiriciliği. En iyi durumda olan topraklarda en iyi güneş ışınlarını alan yer seçilmelidir. Kuzeyde kalan bölgelerde toprağın 6 saatten fazla güneş ışığı alıyor olması durumunda değerlendirilmesi gereken yer olabilmektedir.
Cherry domates tohum yetiştiriciliği. Domates yetiştirmek istediğiniz toprağı 30 cm derinlikte 2 – 3 hafta öncesinde kazarak bu toprağın kompost veya azotlu gübrenin karıştırması önerilmektedir. Böylelikle zamanla yayılacak olan bitkiler burada yeterli verimi alacak, hava koşullarından beslenecek ve bu sayede topraktan kaynaklı oluşacak her türlü hastalığın da olmasına karşı gerekli adımlar atılmış olacaktır.
Domates derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek, humus ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda yetişmeyi sevmektedir. Erken mahsul almada kumlu ve tınlı topraklar tercih edilmelidir. Bol mahsul önemli olduğundan sanayi domatesi yetiştiriciliğinde tınlı, killi-tınlı veya milli-tınlı topraklarda iyi netice vermektedir. Havalanması iyi olmayan soğuk topraklar yetiştiricilik için uygun değildir.
Cherry domates tohum yetiştiriciliği. Temel toprak hazırlığı, domates fidelerinin dikim işleminden birkaç hafta önce başlamaktadır. Üreticiler bir önceki mahsulden kalıntıları ve yabancı otları temizlemelidir. Ayrıca devamında 60 cm derinlikte iyice pullukla sürmektedirler. Sürme işlemi, toprağın havalandırılmasını arttırmaktadır. Aynı zamanda toprağın drenajını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca taş ve diğer yabancı nesneler topraktan çıkarılmaktadır.
Bu işlemden bir hafta sonra, birçok üretici, daima toprak analizi sonuçlarına bağlı olarak hareket edilmelidir. Ayrıca yerel lisanslı bir tarım uzmanına danıştıktan sonra, yanmış gübre veya kimyasal gübreler ile ekim işleminden önce gübre uygulaması yapılmalıdır. Açık alanda domates tohumu yetiştiriciliği yapılan birçok ülkede, domates fidesi dikim işlemi için en uygun dönem bahar ortası veya baharın ikinci yarısıdır. Bununla birlikte, hava sıcaklığının yeterince yüksek olduğu bazı bölgelerde, dikim işlemi daha erken de yapılabilmektedir.