Kozan’ın Kurtuluşu’ndan İzlenimler
7 Mart 1919 Tarihinde Fransızlar ve yerli işbirlikçileri Ermeniler tarafından Kozan işgal edildi. Tam 14 aylık bir işgalden sonra, Kozanın kurtuluşu 2 Haziran 1920 de gerçekleştirildi.
Bu gün 2 Haziran 2012 Yani düşman işgalinden kurtuluşumuzun 92. yıldönümü törenlerle kozanda kutlandı.
Kurtuluş törenlerinin çeşitli aktivitelerle bir haftalık zaman dilimine bölünmesi ve sonunda Hoş kadem camisinde finalinin yapılması gayet olumlu bir düzenlemedir. Ancak, Fransız bayrağının indirilip Türk bayrağının camiye asılması, milis kuvvetlerinin elleri zincirlenmiş Hürriyet kızını kurtarması temsilinden sonra sanırım tören alanını genişletmek gerekir diye düşünüyorum. Tören alanı olarak katılımı yükseltebilecek ve vatandaşların daha rahat edebileceği yer, Ziraat Bankasının karşısındaki geniş alan olabilir.
Bu alan portatif Türbinlerle desteklenmeli ve program profesyonel organizasyonlara verilmelidir. Ayrıca bütün milli bayramların aynı düşünce ile bu yapılandırma sürecinde aynı yerde yapılması hem halkın katılımını artırır, hem de görsellik ve coşkunun artmasına neden olabilir.
Kozan Belediye başkanının, halkın arasına katılarak birer birer vatandaşların ellerini sıkması, halkın bayramını kutlaması gerçekten çok ince, çok nazik bir davranış olarak göze çarpmıştır.
Sabahın ilk saatlerinde toplanan kozan halkına, belediyenin ikram olarak çorba ve ekmek dağıtma düşüncesi çok ilginç ve yerinde bir karar olmuştur. Bu düşünceyi ortaya atan ve uygulayanları tebrik ediyorum.
Bayrama gelen Kozanlılara bayrak hediye edilmesi ve birden bu bayrakların sallanmasıyla ortaya çıkan görüntü gerçektende bir bayram görüntü ve coşkusu oluşturmuştur. Bu da gayet ustaca bir düşünce olarak göze çarpmıştır. Temsili milis kuvvetleri, kurtuluş kahramanlarının torunlarının ve protokol arasındaki görsel ilişiki zinciri maalesef ara sıra sekteye uğramıştır. Aslında önceden sıkı bir prova yapılması gerektirdiği izlenimini vermiştir.
Mehter Takımı her zaman halkın dikkatini çeken bir organizasyondur. Ancak kutlama alanının dar olması zaman zaman sıkıntılara neden olmuştur.
Belediye Bandosu ve yöresel davul-zurna ekibimiz bayramımıza ayrı bir renk katmıştır.
Dikkatimi çeken en önemli husus, Bayrama katılanların çoğunluğunun orta yaşlı Kozanlı vatandaşlardan oluşmasıdır. Acaba o saatlerde Kozanlı Gençler hala uyumakta mıdırlar?
Asıl yapılması gereken, bu gençlerin bayram alanlarına çekilebilmesidir. Sanırım bunu yapabilmenin yolu da gençlerin görüşlerine bayramlardan önce başvurmaktan geçer. Gençlerin ilgi alanlarına hitap edersek, onların bayram yerlerini dolduracağını düşünüyorum.
Hep beraber Saimbeyli caddesinden yürümenin ayrı bir önemi vardır. Görselliğin yanında Kurtuluşumuzun kahramanlarından Saim Bey'in anılmasında vesile olduğu için güzel bir anlam katmıştır.
Bence okullar, öğretmenler, daire amirleri, memurlar, esnaf temsilcileri, esnaflar, azda olsa belli bir temsil grubuyla bayramların içerisinde olmalıdırlar. Yoksa bayramlar bu niteliği ile tatil günleri durumuna düşer. Bu bayramda bu eksiklik, dikkati çekecek biçimde kendini göstermiştir
Şehitlere ve bütün ahirete göçenlere dua amacıyla gidilen kozan mezarlığı gerçektende ahde vefa"nın güzel bir örneğidir.
Bayramlarımızın daha coşkulu bayramlar olması dileklerimle