ÇAPAR KANAT
Çiğ Süt Fiyat Anlaşmazlığı Başbakanın Önüne Geliyor
Çiğ süt fiyatlarının her altı aylık döneminin Mart 2013 döneminde Ulusal Süt Konseyi çatısı altında üretici ve sanayici kesimi referans fiyatlardaki anlaşmazlık sürüyor.
Bakanlıkta Çiğ Süt Fiyat Toplantısı
GTH Bakanlığı çiğ süt fiyatları konusunda sanayicileri ‘’ikna ‘’ toplantısını 08.05.2013 Çarşamba günü öğleden sonra bakanlık binasında gerçekleştirdiler
Müsteşar yardımcısının başkanlık yaptığı toplantıya çağrılı sanayicilerin temsilcileri, Ulusal Süt Konseyinin sanayi kanadı üyeleri, ASÜD (Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği) ve aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, Uht süt& Süt tozu devlerinin temsilcileri katıldı..
Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Hayvancılık Genel Müdürü, Ulusal Süt Konseyindeki bakanlık temsilcisi GTHB’da daire başkanı Muhittin İyimaya katıldı..
Ulusal Süt Konseyi Yönetimindeki çiğ süt üretici temsilcilerinin çağrılı olmadığı toplantının yapılma nedeni endüstriyel süt sektörünün çiğ süt maliyetinin altında fiyat önermesinin yarattığı iki aylık krizdi.! Ulusal Süt Konseyi en son 29 Mart 2013 tarihinde toplanmış sanayi kesimi eski referans fiyat 90 kuruş önermiş, üretici temsilcileri ise maliyetin üzerinde bir değerden fiyat konuşmak gerektiğini söylemişlerdi
Bakanlık Toplantısı Öncesi Süreç
Ulusal Süt Konseyinde üretici ve sanayici kesimi çiğ süt referans fiyat üzerinde anlaşamayınca üretici temsilcileri o günden bu güne yaşanan süreçte bölgesel çiğ süt maliyet araştırma ve hesaplamasını yaptılar.. Evvelki gün bölgesel maliyetin Ulusal Süt Konseyi internet sitesinde yayınlanması için imzaya açtılar.. ASÜD ve Ulusal Süt Konseyi Başkanı sanayici temsilcisi Sayın Harun Çallı ve diğer USK’nin sanayici temsilcileri imzadan kaçındılar.. GTHB temsilcisi ve USK yönetim kurulu üyesi Sayın Muhittin İyimaya’nın imzası ile üretici temsilcileri 9/5 çoğunluğu sağlayarak 2013-Nisan ayı bölgesel çiğ süt maliyet tablosunu USK’nın internet sitesinde yayınlatabilmeyi başardılar..
Aslında bölgesel çiğ süt maliyetlerini hesaplamak, yayınlamak USK’nın kuruluş kanununa dayalı yayınlanan yönetmeliğinin 7. Maddesi (e) fıkrası, ‘’görev emri’’ hükmü idi..
08.05.2013 Toplantı Süreci
Bakanlıkta toplantı devam ederken saat: 15:00 sıralarında Ulusal Süt Konseyi’nin internet sitesinde yeni (Nisan 2013) bölgesel çiğ süt maliyet tablosu yayınlandı:
BÖLGELER MALİYET(TL/LT
MARMARA 1.187
EGE 1.006
İÇ ANADOLU 0.974
KARADENİZ 1.256
ORTALAMA 1.106
Tablo: USK-Nisan, Çiğ süt maliyet Tablosu
Yukardaki maliyetler ortalama 1.106 TL/Litre olmasına rağmen sanayiciler 75-80-85 kuruştan alımı sürdürürken yeni referans fiyatın 90 kuruş olmasında diretiyorlar. 2012-Eylül ayındaki toplantıda 2012 Ekim-2013 Mart döneminde sanayiciler 90 kuruşa imza atmalarına rağmen 75-80-85 kuruştan alımlarını sürdürmüşlerdi..!
Çiğ süt üretici temsilcileri Ulusal Süt Konseyince böyle zorla da olsa maliyet tablosunun yayınlanmasının kamuoyunun gerçekleri bilmesi açısından önemli bir dönemeç olduğunu bildiriyorlar.
Toplantıya çağrılmamış olmalarına üretici temsilcileri alınganlık göstermiyorlar. Biz bölgesel olarak çiğ süt maliyetlerini zoraki de olsa USK’da yayınlattık, kamuoyunun,halkın bilgisine, vicdanına sunduk.. Maliyetin altında çiğ sütümüzü satın almak, üreticilerin alın terini, kanını içmektir.. Buna izin verip vermemek artık siyasetin işidir.. Biz ne iktidar, ne muhalefet partilerinde siyaset yapmıyoruz. Kendimizde üreticiyiz, üreticilerin hak ve hukukları korumada üzerimize düşen maliyet tablosunu tüketicilerin bilgisine sunduk, diyorlar
08.05.2013-GTHB- Toplantı Masasında Neler Vardı?
Toplantıya katılan sanayici temsilcilerinin elinde iki koz var; Birincisi; ‘’çiğ süt satın alım fiyatı artar ise tüketim artar’’. İkincisi ise ‘’çiğ sütte arz fazlalığı ‘’ olduğu iddiası..
Toplantıya katılan ve toplantıya başkanlık eden Müsteşar Yardımcısı ise veya kamu kanadı bunlara karşın muhtemelen şunları masaya koyacak: Ulusal Süt Konseyinin yukarıdaki çiğ süt litre maliyet tablosu, maliyetin altında satın alımlar ile çiğ süt-damızlık, hayvancılık sürdürülemezliği, çiğ sütte arz fazlalığını tüketmek için okul sütü projesi icat edildiği ve devam ettiği, 2009 yılında 10 bin ton olarak başlatılan parasal teşvikli süt tozu üretimi 2012 yılı itibari ile yıllık 30 bin tona yükseltildiği..
Sanayi temsilcileri ise ’’ arz fazlalığı devam ediyor, 2012 Eylül’ünde süt ve süt ürünlerinin yaş ürün tabir edilen ürünlerin (peynir vb) ihracatının parasal olarak desteklenmesi için yıllık toplam 200 milyon TL isteğimizi GTHB reddetti. Arkasından Yüksek Planlama Kurulu’na müraacatımız da reddedildi.. şeklinde söylemlerde bulundukları bildiriliyor..
Toplantı Nasıl Sonuçlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında yapılan toplantıda bir süt devi firma yetkilisinin ‘’biz ancak 90 kuruş fiyatı verebileceğimizi USK’da yapılan evvelki ayki toplantıda söylemiştik’’ sözleri toplantıyı kapattı..
GTHB Mehdi Eker
08.05.2013 tarihli toplantıya bakanlığın, bakan yardımcısı, müsteşar veya bizatihi Bakan Mehdi Eker’in katılmamış, müsteşar yardımcısı düzeyinde başkanlık edilmiş olması çiğ süt fiyat krizine Sayın Bakan Mehdi Eker’in ne kadar önem verdiğini gösteriyor.. 450 bin kişinin, bir sektörün problemi ortada yatarken 1000 başlık bir hayvan işletmesinin vb. açılışında kurdele kesmek çok önemli olmasa gerek.. Cenaze ortada iken başka işe bakılmaz, düğüne gidilmez, bayram edilmez, Sayın Bakan..
Çiğ Süt Fiyat Anlaşmazlığı Başbakan’ın Önüne Getirilecek..
Mehdi Eker ve GTH Bakanlığından ümidini kesen üretici temsilcilerini gözü Başbakan da.!!
13.05.2013 Pazartesi günü Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliği’nin yeni bina açılış törenine Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Ali Koyuncu 08.05.2013 tarihinde bakanlıkta yapılan toplantıda sanayici kesimin fiyat konusunda ‘’ikna ‘’edilemediğini işitince sorunu TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile paylaştığı biliniyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yeni bina açılış törenine gelecek olan Sayın Başbakan’a Şemsi Bayraktar ve Ali Koyuncu’nun Mart 2013 tarihinden bu yana çıkmaza giren çiğ süt maliyeti doğrultusunda referans fiyat anlaşmasını ve açıklanmasını sanayicilerin kabul etmediklerini anlatacakları bildiriliyor.
Türkiye de Son On Yıldır Çiğ Süt-Damızlık Üretim, Hayvancılık Politikası
Hayvancılığı var- yok ediş de çiğ sütün olması gereken seviyelerde tutulup-tutulmaması belirler.
Çiğ süt fiyatları, çiğ süt fiyatlarında istikrar, olması gereken seviyelerde tutabilme politikaları sanayiciler ile bu ve buna benzer toplantılar yapma, onlara rica, minnet, hatta yalvarma politikaları beyhude, nafile çabalarıdır.. Böyle bir politikayı sürdüren bir başka ülke yok, dünyada.. Ama Türkiye’de var.. Burası Türkiye.
Süt tozu parasal teşvik politikasını doğru ama yanlış yine okul sütü projesinin doğru ama yanlış uygulandığını, yanlış ellerde yönetildiğini yazdık.. Yazdıklarımızda sadece eleştirmedik, çözüm önerilerini de sunduk.. Çiğ süt piyasa düzenin doğru analiz edilemediğini, doğru analiz edilmeyince doğru çözümler çıkmadığını defalarca yazdık.. Sayfalar tutan yazılar yazıp yayınladık..
Sanayicilere yalvararak, toplantılar yaparak,istediklerine evet veya hayır diyerek, havuç göstererek, süt tozu teşvikli uygulamasını pasta bölüşümü gibi dağıtarak , okul sütünü sadece süt devlerine vererek ,okul sütü projesinde uht süt yerine ayran dağıtmayarak çiğ sütte fiyat istikrarı sağlanamaz..
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
https://twitter.com/caparkanat