Semizotunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Semizotunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Seçilir?

ABONE OL
Mart 27, 2023 15:11
Semizotunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Seçilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çıtır çıtır yapraklarıyla, en taze haliyle pek sevdiğimiz yeşil sebzelerden semizotu, bu kez farklı tariflerle değil mis gibi faydalarıyla karşımızda! Her haline bayıldığımız semizotunun faydalarını öğrenince onu daha da çok seveceğinize ve daha sık tüketmek isteyeceğinize eminiz!

Zira kendisi vücudumuza neredeyse tepeden tırnağa birçok yarar sağlıyor, ferahlığıyla mideyi şenlendirirken içeriğindeki yararlı maddeler ve besin değerleriyle sağlığımıza da tahmin edebileceğinizden çok daha fazla getirileri oluyor. Bize de onun bu faydalarından doyasıya yararlanmak, mevsimi geçmeden onu bol bol sofralarımıza konuk etmek düşüyor.

Semizotunun faydaları nelerdir?

Farklı yörelerde pirpirim olarak da anılan, hatta pirpirim aşı gibi yöresel yemeklerimizin başrolü olan semizotu, ülkemizin dört bir yanında sevilen ve tüketilen sebzelerden zaten ama faydalarını öğrenince onu daha da çok tüketmek isteyeceğinizden eminiz. Semizotunun bir an önce keşfetmeniz gereken faydaları şöyle:

Bağışıklığı güçlendiriyor

  • Semizotunun içeriğinde bolca A ve C vitamini bulunuyor. Özellikle C vitamininin etkisiyle antioksidan özellikler gösteren semizotu, bu sayede vücut direncini artırıyor, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

Göz sağlığını destekliyor

  • İçeriğinde bulunan A vitaminin etkisiyle semizotu, pek bilinmiyor olsa da gözlere iyi geliyor.

Yüksek kolesterolü düşürüyor

  • Antioksidan etkileri sayesinde damarları rahatlatan semizotu, özellikle yüksek kolesterolü olanlara iyi geliyor, kolesterolün dengelenmesine yardımcı oluyor.

Kanın temizlenmesini sağlıyor

  • Semizotu, damarları rahatlatırken kanın temizlenmesine de yardımcı olmayı ihmal etmiyor, içeriğindeki vitamin ve demir gibi minerallerin de etkisiyle kansızlığa iyi geliyor.

Bağırsak hareketlerini düzenliyor

  • Semizotu, besin lifi bakımından çok zengin olduğundan bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor, özellikle kabızlık sorununa iyi geliyor.

Mideyi rahatlatıyor

  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan semizotu, birçok mide rahatsızlığına karşı da vücudu koruyor.

Sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

  • Semizotunun içeriğinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra B2 ve B6 vitaminleri de bulunuyor. Bu sayede sinir sisteminin sağlıkla çalışmasını sağlayan semizotu, hafızanın güçlenmesine, konsantrasyonun artmasına destek oluyor.

Baş ağrısı başta olmak üzere birçok ağrıya iyi geliyor

  • İçeriğindeki B2 vitamininin etkisiyle semizotu, baş ağrısı başta olmak üzere birçok ağrı üzerinde doğal bir ağrı kesici gibi etki gösteriyor.

Vücut ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor

  • Semizotu, omega 3 bakımından da zengin yiyecekler arasında olduğundan hem vücut hem de beyin gelişiminde önemli roller üstlenebiliyor. Bu sebeple çocuk gelişiminde de etkili olduğu söyleniyor.

Kemikleri güçlendiriyor

  • İçeriğinde vitaminlerin yanında demir, kalsiyum, magnezyum gibi önemli mineraller de barındıran semizotu, bu sayede kemik sağlığını da destekliyor.

Kilo vermek isteyenlere yardım ediyor

  • Hem düşük kalorili hem de bol besin lifli bir besin olduğundan semizotu, doğru şekilde tüketildiğinde kilo verme sürecinin hızlanmasını sağlıyor.

İdrar söktürücü bir etki oluşturuyor

  • Semizotu ödem ve şişkinlikten vücudu korurken idrar söktürücü etkisiyle de toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırıyor.

Semizotu nasıl seçilir ve saklanır?

Semizotunu bahçeden ya da saksıdan toplayacaksanız bıçakla değil, ellerinizle ve bitkiden tüketeceğiniz kadarını dikkatlice ayırarak toplamaya özen gösterin. Çok açık yeşil olanları değil, görece koyu yeşil olanları tercih edin. Eğer bitkinin yaprakları çok büyüdüyse baş kısmında siyah renkli tohumların bulunmadığından emin olun.

Semizotlarınızı güzelce seçtikten sonra hemen tüketecekseniz kök kısımlarını temizleyin, üzerine kalan çamur ve kalıntıları da yıkayıp arındırın. Ardından semizotlarını bir süre sirkeli suda bekletin ve son bir kez daha durulayıp temizlendiğinden emin olduktan sonra afiyetle kullanın.

Eğer bir seferde kullanacağınızdan daha fazla semizotunuz varsa güzelce temizlediğiniz semizotlarının tamamen kurumasını bekleyin. Tamamen kuruyan semizotlarının çevresini bir kağıt havluyla sıkmadan, gevşek bir şekilde sarın ve buzdolabı poşetine yerleştirin. Buzdolabı poşetinin ağzını içinde hava kalmayacak ve dışarıdan hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. İhtiyaç anında hemen çıkarıp değerlendirebilirsiniz. Ellerinize sağlık.

Semizotu nasıl tüketilir?

Semizotunu taze haliyle tükettiğinizde vücuda olan etkilerinden daha fazla yararlanabileceğinizden onu güzelce seçip temizledikten sonra taze taze salatalarınıza dahil edebilir, onunla cevizli, mercimekli ya da bol yeşillikli salatalar da yoğurtlu salatalar da hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz onu mezelerinize de dahil edebilirsiniz. Eğer pişirerek tüketmek istiyorsanız zeytinyağlı semizotundan semizotu kavurmasına, kıymalı semizotu yemeğinden ekşili semizotu çorbasına birçok farklı yemeğe imza atabilirsiniz. Kendisini iç harç olarak değerlendirip böreklerinizin, poğaçalarınızın içine de dahil edebilirsiniz.

Semizotuyla yapabileceğiniz farklı tarifleri keşfetmek için şuraya göz atmayı da unutmayın: Semizotu Yemekleri

Önemli bir not: Semizotu da dahil olmak üzere hiçbir yiyeceği tek başına bir tedavi edici olarak görmeyin ve doktorunuza danışmadan düzenli olarak tüketmeye başlamayın. Özellikle kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, semizotu ya da benzeri yeşilliklere karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösterebiliyorsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz en masum gözüken yiyecekleri dahi doktorunuza danışmadan ve onun onayını almadan sık sık tüketmemelisiniz, bizden hatırlatması.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP