Mahmut Şevket Aksoy

Mahmut Şevket Aksoy

ABONE OL
Nisan 21, 2023 11:31
Mahmut Şevket Aksoy
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapanlı Seyyid Mahmut Şevket Aksoy

Hazırlayan: Şeref Işık (KozanBilgi.Net Haber Müdürü)

Mahmut Şevket Aksoy 1947 yılında Kayseri ili, Bünyan ilçesinde doğdu. Babası o yıllarda Bünyan ilçesinde Uzman Onbaşı olarak görev yapıyordu. On iki yıl hizmetin arkasından görevinden ayrılan Yusuf Onbaşı gelip memleketi Akoluk köyüne yerleşmiş. Yusuf Onbaşı, hoş sohbet ve bilgili bir insandı. Çocuklarının eğitimine önem vermiştir. Altı erkek ikisi kız sekiz çocuğunu da okutmuş.

En büyükleri olan Mahmut Şevket Aksoy Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sosyal Bilgiler bölümünü bitirerek öğretmenlik mesleğine başlamış. 1979 yılında Feke Lisesi Müdürlüğüne atanmıştır. 1985 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü teşkilatları kuruluşu aşamasında Feke İlçe Milli Eğitim Kurucu Müdürü olmuştur. Daha sonra Düziçi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Tufanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve tekrar Düziçi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulunmuştur.

Bu görevleri yaparken Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirmiş. 1992 yılında Şanlıurfa Harran Üniversitesi kurulunca bu üniversitede 14 yıl Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Bu görevi sırasında da Anadolu Üniversitesi Tarihçilik Eğitimini okumuştur.

Mahmut Şevket Aksoy, şu sıralar mensubu olduğu Tapanlı Seyyidlerin tarihi araştırmasını yapmakla meşguldür. Bu konuda kitap yazma çalışmasına başlamıştır. Uzman tarihçi hocalardan da destek alarak başlattığı kitap yazma işini önümüz yıl içinde tamamlayabileceğini belirtmektedir.

Mahmut Şevket Aksoy’un elinde, soyunun Zeynel Abidin Hazretlerine dayandığını belgeleyen şecerenin aslı mevcuttur.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde soyları Peygamber soyuna dayanan seyyidlere ayrı bir önem verilirdi. 1400 yılında Yıldırım Beyazıt seyyidlerin isim isim kayıtlarının tutulduğu Nakibü’l-Eşraf kurumunu kurdu.

Seyyidlerin ayrıcalıklarından yararlanmak için Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Anadolu’da sahte seyyidler türedi. Bu nedenle zamanın padişahı valilere emir vererek seyyidlerin kayıtlarının güncellenmesini istedi.

Kozan’a bağlı Mantaş köyünden başlamak üzere Tapan köyleri ve Saimbeyli ilçesine bağlı Pağnık, Kötün, Gediktaş köylerinde yaşayan seyyidleri ellerindeki seyyidlik şecereleri ile Adana Valiliği’ne çağırdılar. Yıl Rumi-1312, Miladi-1896. Burada mevcut kayıtlar ile seyyidlerin ellerindeki şecereleri karşılaştırıp, şahitler huzurunda  “el-fakir el-hakir Kaim-u Makam Nakabul Eşraf Adana” ünvanıyla imzalanıp mühürlenerek şecereler seyyid reislerine verildi.

Ayrıca bu kayıtlar Nakibü’l-Eşraf defterine işlendi.

Günümüze kadar muhafaza edilen bu kayıtlar İstanbul İl Müftülüğünün Şer’iye Sicilleri Arşivinde 39 defter halinde korunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP