İBRAHİM FAİK BAYAV
Nas Suresi: Hannasın Gizli Fitnesi Ülkeyi Bozar. Korunma Çaresi Nedir?
Nas Suresi, sığınma ve korunma konuludur. Altı ayettir, lakin tek ayet ya da tek cümle gibidir... Kimler korunacaktır?.. Kimden korunacaktır?.. Nasıl korunacaktır?.. Ayet olarak tanımlanan kelimeleri tahlil etmeye çalışalım:
İlk üç kelime:
''Kul, euzü birabbi'n-nas', Meliki'n-nas, İlahi'n-nas''. Yani, insanların rabbine, melikine ve ilahına sığınırım, de''
Ayet uyarıcı bir emir veriyor. Bu emri veriyorsa, korunulması gereken kötü bir olay vadır veya veya olacaktır demektir.
Olay nedir?..
Olay, 'hannas' adı verilen birinin istikamete girecek fertlere vesvese vermesidir...
Olay, Mekke'nin zalim ağalarının çok şeyden mahrum bıraktığı fertlere, hakikat duyurulduğunda, fertlerin hakikate ulaşmasının engellenmesidir veya engelllenecek olmasıdır.
Hazreti Muhammed için bu zorlu bir süreçtir. 'Hannas' adı verilen zalim birinin şerri toplumda yayılacağından, bir güce sığınma ve korunma ihtiyacı olacaktır. Ayet o gücü, insanların rabbi... Meliki... ve İlahı olarak bildiriyor.
Soru: Mekke'nin zalim ağaları, (hannas da dahil) insan değil miydiler?
Cevap: Fiziki yapıları mahiyetiyle insandılar. Lakin;
a)
'rabbi'n-nas' رَبِّ النَاسِ kelimesindeki
'nas' اَلنَاسِ, Mekke karanlığında, insanlık hasletini kazananları ve o hasleti muhafaza edenleri tanımlıyor. Rabb, öğreten, yetiştiren ve geliştiren güçtü
b)
'Meliki'n-nas' مَلِكِ النَاسِ kelimesindeki
'nas' اَلنَاسِ emir ve tavsiyelere itirazsız uyanları tanımlıyor. Melik, toplumda istikamet oluşması için buyruk veren güçtü
c)
İlahi'n-nas' اِلهِ النَاسِ kelimesindeki
'nas' اَلنَاسِ ilahlığın Mekke putları arkasında olduğunu sanan insanları değil, yüce makama sahip olan ilaha iman edeninsanları tanımlıyor. İlah, İstikamete giren fertlere, emir dinlenildiği müddetçe, korunma... gerektiğinde sığınma garantisi veren güçtü
İnsanların rabbine sığındıracak olay nedir?
Dördüncü kelime:
''Min şerri'l-vesvasi'l-hannas'' kelimesi ile belirtilen şeydir olay. Hannasın vesvesesi ile oluşan şerden sığınılacak.
Hannas nasıl biridir?..
Hannas; اَلْخَنّاسِ Müslümanların arasında 'müslüman' olarak bulunduğu halde, haksızlığa ve hukuksuzluğa hamle safhasında, kendini geri çeken ve gizlenen kişidir. Hukuksuzluğun ortadan kalkması, onun çıkarını zedeleyecek, dünyalık kazancını engeleyecektir. Yani hannas, toplumun perişanlığıyla dünyalık elde eden kişidir.
Vesvas nedir?..
'Vesvas'; اَلْوَسْوَاسِ fısıltılı konuşma olayıdır. Fısıltılı konuşma ile fertleri meşru hareketten ya da olması gereken hareketten döndürme amaçlanır. Fertler vesvese verilerek meşru hareketten engelenirse fitne şerre dönüşür. 'Min şerri' keimesindeki 'şer' tüm topluma... (günümüz için söylenirse) tüm ülkeye yayılır.
'Şerr' شَرِّ nedir?..
Kısaca tarifi kötülük yapmaktır. Birinde... bir toplumda... ya da bir ülkede kusur meydana getirmektir. Hannasın vesvesesi, toplumun, (günümüz için olursa) ülkenin yaşamını kusurlu hale getirir veya bozar.
Beşinci kelime:
''Ellezi yüvesvisü fi suduri'n-nas; minel cinneti ve'n-nas''. Yani, hannas kişinın fısıltılı konuşması o anda hazır olan ve olmayan insanların gönlüne etki eder. Hannasın fısıltılı konuşmasından etkilenen fert, diğer fertlere de fısıltıyı yayacaktır.
Nas Suresi'nin dördüncü kelimesindeki 'şerri'l-vesvasi'l-hannasi' sıfat tamlaması ebced hesabıyla (şeddeler hariç) 1406 sayısını veriyor. M.1986 yılıdır. 1971 yılı sonrasında başlayan kaos bitmiş, yeni anayasa yapılmış ve demokratik sistem işletilmeye başlanmıştı. Kim olduğunu milletin milemediği hannas vesvesesiyle, 1982 Ayayasasına itirazlar başladı. O anda ayrılıkçı zihniyet sahne aldı. şer olaylar yayldı. 2025 yılında şerr ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.
''fi suduri'n-nas; minel cinneti ve'n-nas'' ifadesi, hannasın vesvesesiyle yakındaki ve uzaktaki Türkiye'nin iki ayrı toplumu işaret ediyor. Ebced hesabıyla çıkan sayı 1404. Miladi 1984 yılını gösterir. Demek ki Türkiye'nin iki büyük toplumunun çok fertleri bu tarihte Hannasın vesvesesiyle şaşırmış duruma getirildiler.
Hannas tipliler ortadan kalkmadan Türkiye'yi saran şerr ortadan kalkmaz.
İbrahim Faik Bayav
(18.10.2025 09:12