İsrail basınına göre İsrail hükümeti, Suriye’yi etnik ve mezhepsel kantonlara ayırmayı planlıyor. Bu girişimin, “azınlık haklarını koruma” iddiasıyla meşrulaştırılmaya çalışıldığı belirtilirken, planın Suriye içinde büyük tepkiyle karşılaşması bekleniyor.
İsrail basınına göre İsrail hükümeti, Suriye’yi etnik ve mezhepsel çizgilerle özerk kantonlara bölmeyi planlıyor. İsrail basını, bu girişimin “Suriye’nin etnik ve dini azınlıklarının haklarını koruma” bahanesiyle meşrulaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz geçen Çarşamba başkanlık ettiği kabine toplantısında, Türkiye’nin Suriye’deki etkisi ve bu durumun İsrail’e olası yansımaları konuştu.
Toplantıda, Suriye’nin fiili lideri olarak görülen Ahmet el-Şaraa’ya yönelik İsrail’in duyduğu rahatsızlık gündeme getirildi. El-Şaraa, radikal İslamcı Heyet Tahrir el-Şam grubunun lideri olarak "İsrail'i tedirgin ettiği" aktarıldı.
Bu toplantıda, İsrail’in Suriye’nin Dürzi ve Kürt nüfusunun “güvenliğine dair endişe duyduğu" belirtildi. Habere göre Esad rejiminin devrilmesinin ardından İsrail’in Suriye’yi kantonlara ayırma planını yeniden gündeme getirdiğini ancak bu planın Suriye içinde güçlü bir muhalefetle karşılaşacağının da bilindiğini yazdı.
KÖYLERİ İŞGAL ETTİLER
İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, Suriye’deki durumun uluslararası bir konferansta ele alınmasını önerdi. Cohen, İsrail’in öncelikli hedefinin “Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı kuzey sınırını güvence altına almak” olduğunu belirtti.
İsrail’in 8 Aralık’ta Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra Birleşmiş Milletler’in denetiminde olan tampon bölgeye müdahale ettiği bildirildi.
İsrail, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nin güneyindeki bazı köyleri zorla tahliye etti ve Suriye’nin stratejik askeri altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenledi.
AZINLIK HAKLARI ADI ALTINDA
Suriye’nin güneyinde, özellikle Golan Tepeleri’ne yakın bölgelerde yaşayan Dürzi azınlığın İsrail’in ilgisinin odak noktası olduğu ifade ediliyor.
Esad’ın devrilmesinden hemen sonra sosyal medyada yayılan bir videoda, bazı Dürzi Suriyelilerin İslamcı bir yönetimden endişe duyduklarını ve köylerinin İsrail’e ilhak edilmesi çağrısı yaptıkları öne sürüldü. Durzi yönetimi, bu videoyu reddetti.