Türkiye’de askerlere müdahale edecek savaş cerrahisi uzmanı kalmadı Bakan Güler, “TSK’nın ihtiyacı, Sağlık Bakanlığı’nca yürütülüyor” dedi.
Emin ÖZGÖNÜL
FETÖ darbe girişiminin ardından kapatılan askeri hastaneler 8 yıldır tüm ısrar ve eleştirilere rağmen açılmıyor. Türkiye, askeri sağlık sistemi ve askeri hastanesi bulunmayan tek NATO ülkesi oldu. 34 bin askeri bulunan Avusturya’da tam teşekküllü 3 askeri hastane ve savaş cerrahisi uzmanı doktor var.
‘VAHİM DURUMDAYIZ’ DEDİ AMA
Almanya’da 185 bin asker için 5, Fransa’da 279 bin asker için 8 askeri hastane bulunuyor. Savaş ihtimali olmayan İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde bile askeri cerrahlar ile askeri hastaneler var.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, 12 Temmuz 2020’de TBMM’de “2043 olan askeri cerrah sayımız 347’ye düştü çok vahim durumdayız’’ demişti. Milli Savunma eski Bakanı Hulusi Akar da 11 Ağustos 2022’de, “Bu konuda hem Cumhurbaşkanımızın çözüm oluşturulması için direktifleri var hem de Sağlık Bakanımızın olumlu yaklaşımları var” dedi ancak yıllar geçti, gelişme olmadı. Önceki gün de TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e “Askeri hastaneler neden açılmıyor?’’ diye soruldu.
YEŞİL IŞIK YOK
Bakan Güler, “TSK’nın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmet desteği Sağlık Bakanlığınca yürütülüyor’’ dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ise konuyla ilgili “Türkiye hariç, ordusu olan bütün ülkelerin askeri hastanesi var. Askeri hastanemizin olmaması milli güvenlik sorunudur” yorumunu yaptı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da “Niye inat ediyorsunuz? Askerî hastaneleri kapatarak 200 yıllık askeri hekimliği ve harp cerrahisi uzmanlığını yok ettiler, bedelini bu ülkenin evlatları canlarıyla ödüyor’’ dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise “Türkiye’de 32 askeri hastaneyi kapatıp, KKTC’de askeri hastane açtılar, bu nasıl bir çelişki’’ dedi.