İktidarın fabrika, işletme ve tesisleri özelleştirme furyası boş çıktı. 71.1 milyar dolarlık özelleştirmenin 20.4 milyar doları masraflara gitti, elde 50.7 milyar dolar kaldı.
Erdoğan Süzer
İKTİDARA geldikleri günden bu yana devletin elindeki en değerli fabrika tesis ve arazileri özelleştirip saltanatına para aktaran iktidarın kamu malını satmak için bile yüzlerce milyar TL harcadığı ortaya çıktı. Resmi verilere göre bugüne kadar yapılan tüm özelleştirmelerden 71.1 milyar dolar elde edildi. Ancak bu paranın sadece 50.7 milyar lirası Hazine’ye gelir olarak aktarılabildi. Geri kalan 20.4 milyar dolarlık özelleştirme hasılatı ise özelleştirme çalışmaları için harcandı. Özelleştirme masraflarına giden para Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir ve TEKEL gibi dev kuruluşlardan elde edilen gelirleri bile aştı. Veriler, özelleştirmelerin boşuna yapıldığını gözler önüne serdi.
TBMM’ye sunulan 2025 yılı bütçe yasa teklifinin raporlarında yer alan verilere göre, bugüne kadar yapılan özelleştirme uygulamaları sonucunda 277 kuruluş hisse satışı veya varlık satış/devri yoluyla özelleştirildi. Özelleştirmelerin sonucunda 150 milyar 900 milyon TL gelir elde edildi. Bu gelirin döviz karşılığı 71.1 milyar dolar olarak hesaplandı.
ADETA PARA SAÇTI
Bu özelleştirmeler sırasında işten çıkarılan işçilere iş kaybı tazminatı ödenirken kurumları özelleştirmeye hazırlamak için adeta paralar saçıldı. Sonuçta kamu mallarının satışından elde edilen kaynağın 20.4 milyar doları özelleştirme sürecinde yok olup gitti. Bu tutar bugünkü parayla 693.6 milyar liralık devasa tutara karşılık geliyor. Özelleştirme harcamaları düştükten sonra ise elde sadece 119.2 milyar TL, döviz karşılığı olarak 50.7 milyar dolar kaldı. Bütçe belgelerinde özelleştirmeler sayesinde toplum refahının yükseldiği iddia edildi.
Kuruluşların parası buhar oldu
ÖZELLEŞTİRMELERE sadece kaynak gözüyle bakılıp elde avuçta ne varsa satılarak nakde çevirmeye çalışmanın faturası ağır oldu. İl ve bölgelerin ekonomisini ayakta tutan et, süt, şeker, tütün ve tekstil fabrikaları başta olmak üzere birçok fabrikanın satışa çıkarılması bu il ve bölgelerde işsizlik ve beraberinde göçlere yol açtı. Örneğin büyük itirazlara rağmen yok pahasına satılan 13 şeker fabrikasından devletin kasasına sadece o dönemin parasıyla 4 milyar 851 milyon TL girdi. Bu tutar 693 milyar liralık özelleştirme masrafının yanında adeta devede kulak kaldı.