AKP’den vergide geri adım serisi

AKP, son dönemlerde vatandaştan gelen tepkilerle vergide geri adım atıyor. Son olarak limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarına getirilecek vergiden geri adım atan hükümet, borsadaki vergiden ve yurt dışı çıkış harcındaki fahiş artıştan da geri adım atmıştı. AKP hükümeti, son dönemlerde vatandaşın tepkilerinin ardından vergide geri adım atıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergiler olmayacağına yönelik açıklamalar yapsa da hükümet vergi çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak gündeme Savunma Sanayi Destekleme Fonu kapsamında getirilmesi planlanan vergiler düşmüştü. Savunma Sanayi Fonu'na gelir sağlamak amacıyla sunulan teklifte en dikkat çeken düzenleme ise, limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından her yıl 750 lira ücret alınması oldu. Düzenlemeye karşı tepkiler çığ gibi büyürken AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kredi kartlarından yıllık 750 TL vergi alınmasını öngören düzenlenmesinin ertelendiğini duyurdu. Güler, görüşmelerin 2025 bütçe görüşmeleri sonrasına ertelendiğini belirterek "Görüşmeler ertelendi. Detaylı inceleme yapacağız. 2025 yılı bütçemizi göreceğiz ve ihtiyaç duyulacak diğer kalemleri de detaylı inceleyecek, varsa değiştirilecek veya geri çekilecek hususlar onları da bütçeden sonra tekrar değerlendireceğiz. Bütçeyi aralık sonunda tamamlandıktan sonra, ondan sonraki döneme kalmış diyebiliriz" dedi.

BORSADA DA VERGİ İPTAL EDİLMİŞTİ

2024 Haziran'da ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borsa yatırımları ve kripto varlıklardan elde edilenler dahil finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğü gündeme gelmişti. Vergi gündeminin ardından borsada düşüşler yaşanırken vatandaşlardan da çok büyük tepki gelmişti. Bakan Şimşek borsada düşüş ve gelen tepkilerin ardından önce, "Kripto varlıklar ve borsa için kazanç üzerinden vergilemeyi şu anda gündemimize almadık. Daha çok işlem bazında, çok sınırlı belki bir ücret, bir vergileme söz konusu olabilir" açıklamasını yapmış sonrasında ise borsada verginin bir süreliğine rafa kaldırıldığını söylemişti. Şimşek "İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz" dedi.

KİRA VERGİSİNE ZAMDA GERİ ADIM ATILDI

Bu yıl üzerinde çalışılan vergi reformu taslağında, kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödediği vergilere uygulanan 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik bir madde konulmuştu. Madde yasalaşsaydı ev sahiplerinin vergisini artıracak, dolaylı olarak kiralara da zam gelecekti. Kira vergisine yönelik taslağa da milyonlarca ev sahibi ve kiracıdan tepki yağmıştı. Artan tepkiler üzerine istisnanın kaldırılmasını öngören madde, taslak metinden çıkarıldı. Ayrıca 1'den fazla evi olanlardan da yine fazladan vergi alınması talep edilmişti. Ancak bu madde de taslaktan çıkarıldı.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINA İDDİALARDAN DÜŞÜK ZAM

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli '2024 yılı kanun çalışmaları sunumu' metninde yurt dışı çıkış harç bedelinin çıkış başına alınan harç tutarının 3 bin TL olarak belirlenmesinin önerildiği gündeme gelmişti. Bloomberg'de 14 Haziran'da yayımlanan haberde ise çıkış harcının 150 TL'den 1500 TL'ye yükseltileceği aktarılmıştı. Çıkan haberlerin ardından hükümete büyük tepkiler gelmişti. Sözcü'nün ulaştığı Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, çıkış harcına zam hazırlığının doğru olduğunu ancak rakamın henüz netleşmediğini belirtmişti. Sonrasında yurt dışı çıkış harcı yüzde 233 zamla 150 TL'den 500 TL'ye çıkarılmıştı.

ZENGİNE VERGİDE DE GERİ ADIM ATILMIŞTI

Gelirler İdaresi Başkanlığı, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesini, izah edilemeyen fark tutarlarından ise servet vergisi alınmasını talep etmişti ancak bu madde taslaktan çıkarıldı.
Benzer Videolar