Aşık Arzu Bacı
AŞIK ARZU BACI
Hazırlayan: Türkeş Manga – KozanBilgi.Net Genel Yayın Yönetmeni
Bu hafta çok değerli bir konuğum var, müzik dünyasında bir çok sanatçının farklı yorumlarla söylediği “Gelmezsen gelme” isimli türkünün söz yazarı ve yorumcusu, ilçemiz Kozan’ın yetiştirdiği değerli bir şairimiz Aşık Arzu Bacı’yı ekranlarımıza konuk ediyorum.
Arzu Hanım’ın 20-25 senelik eserleri var ve hala dillerden düşmüyor. Bu değerli aşığımızı KozanBilgi.net ekranlarında misafir etmemize vesile olduğu için Sayın Arzu Bacı’ya hoş geldiniz dileklerimle teşekkür ediyorum.
Arzu Hanımla tanışmamız 1993 yılında genel müdürlüğünü yaptığım Otağ Tv’ye dayanır. Arzu Hanım ve değerli Kozan’lı aşıklarımızla o yıllarda çok güzel programlar yaptık. Kendisi gerçekten sanat dünyasının içinde kendini kabul ettirmiş bir hanımefendi.
İsterseniz artık sözü Arzu Hanım’a yöneltelim:
Arzu Hanım Hoş geldiniz. Müzik dünyasında sizin eserlerinizi sık sık duyuyoruz fakat okurlarımız ayrıca merak ediyorlar bu güzel eserleri topluma kazandıran söz yazarı ve yorumcu Arzu Bacı kimdir? Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Türkeş Bey, öncelikle bize bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Türkiye’nin en büyük internet sitelerinden birisi olan KozanBilgi.Net’in ziyaretçileri ile bir araya gelip Kozan’ın sesini tüm dünyaya duyurmak, Kozan’ın soluğunu birlikte paylaşmaktan ayrıca çok mutlu olduğumu da belirtmek istiyorum.
20.09.1964 Yılında Adana ilimizin şirin ilçesi Feke’ye bağlı olan insanlarını, toprağını ve havasını çok sevdiğim İncirci köyünde dünyaya geldim.
Arzu Hanım isterseniz bu ara bir hatırlatmada yapalım. Sevgili okurlarımız İncirci Köyü Feke ilçesine bağlı olan 9 köyden oluşmuş Tapan yöresi adıyla tanınan insanlarının çalışkan ve mert olduğu bilinen bir bölgenin içinde yer alıyor.
Evet Arzu Hanım şimdi devam edebiliriz.
Türkeş Bey, kalabalık bir aileye mensup olduğum için fakirlik ve imkansızlıklar nedeniyle ilkokulu köyümde kıt kanaat bitirdikten sonra ortaokulu dışarıdan bitirdim ve çiftçilik ile geçimimizi sağlayan aileme yardım etmeye başladım.
Az önce çok kalabalık bir ailenin içerisinden geldim dediniz. Kaç kardeştiniz? Şiir yazmaya nasıl başladınız?
1 Erkek ve 7 kız olmak üzere 8 kardeşiz. Çocukluk yıllarında şiir yazmaya heveslendim ve bu hevesle elime aldığım kalemle bir şeyler karalamaya başladım ama ortaokula geçince bende şiir yazmak önlenemez bir tutku haline geldi. Yazdığım şiirlerimle içinde yaşadığım ailemin ekonomik sıkıntıları arasında kendime güven duymaya başladım. Arkadaşlarım ve şiirlerimi beğenen insanların verdiği güçle şairliğimi geliştirdim. Daha sonra mutlu bir evlilik yaşadım ve 2 kız 1 de oğlum dünyaya geldi.
Allah (C.C.) çocuklarınıza ve sizlere uzun ömürler nasip eylesin. Arzu Hanım peki aşıklık, ozanlık yalnızca şiir okumakla olmuyor. Kulağa hitap etmesi için müzik de gerekiyor ve sizin çok iyi bağlama çaldığınızı biliyoruz. Bağlama ile tanışmanız nasıl oldu.
Eşimle evlendiğimiz yıllarda eşimin ailesinin evine gittik. Kayınbabamın evine geldiğimizde duvarda asılı duran sazı gördüm ve bende anlatılması imkansız bir heves başladı. Bağlama çalmasını öğrenmeye başladım ve zaman zarfında yazdığım şiirlerimi, de besteleyerek ve bu ortamda pişerek aşıklık geleneğini sürdürme çabalarım oldu.
Bir çok değerli aşıkla tanıştım ve onlardan ders alarak kendi kendimi yetiştirip geliştirdim.
Peki, Arzu Hanım sizi türkülerinizde Arzu Bacı diye tanıyorlar, soy adınız nedir? Aileniz ve kullandığınız mahla hakkında bilgi verir misiniz?
Türkeş Bey soyadım “Yiğit” Arzu Bacı mahlasını da eşimle birlikte kararlaştırdık. İkisi kız olmak üzere 3 çocuğum var. Büyük olan lise mezunu 30 yaşında ismi Nuran, ikinci çocuğum 29 yaşında kuaför oda yeni evli. Oğlum ise 16 yaşında ve Kozan 50. Yıl Anadolu Lisesi dil bölümünde okuyor. Eşim ise 58 yaşında ve emekli.
https://youtu.be/ciMdvllPiCA?si=2T_ruw3RubiSKVxD
Katıldığınız etkinlikler, programlar ve çıkarmış olduğunuz albümlerden de kısaca bahseder misiniz?
Yurt içinde birçok programda, ulusal ve yerel radyo ve televizyonlarda programlara katıldım. Eserlerim birçok sanatçı ve âşıklar tarafından okunuyor, muhtelif radyo ve televizyonlarda sık sık yayınlanıyor. Birçok yerel ve ulusal bazda gazetelerde röportajlarımın yanı sıra şiirlerim yayınlandı. DE-KA Müzik Yapım firması tarafından bu zamana kadar 18 tane kasetim çıkarılıp yayınlanmıştır.
Eserlerinizin türü nedir ve kaç hecelik eser yazıyorsunuz? Ayrıca kendinize örnek aldığınız aşıklar kimlerdir?
Eserlerimi divan türünde yazıyorum. 8-11 Hecelik yazıyorum. Geneli 11 hecelik ve güzellemedir. Kendime örnek aldığım aşıklar; rahmetli Aşık İmami, Gül Ahmet Yiğit ve Hilmi Şahballı’dır.
https://youtu.be/74TsB86AFuE?si=81HI7QWpVwbZzg6q
Az önce bu güne kadar 18 kasetinizin (albüm) yayınlandığını söylediniz bunların isimleri nelerdir?
- GİDİP GELESİN ASKER
- BİZİM OĞLANIN GELİNİ
- YIKTIN YUVAMI
- DOKTOR BEY
- VER EVLADIMI
- HAKİM BEY
- VATAN BENİM KÖYÜM
- BEN SOSYETE DEĞİLİM
- DÖNE DÖNE BEDDUA
- YALANCI DÜNYA
- O BENİM BABAMDIR
- KİM GELDİ
- DERVİŞ BABA
- KIZ SOSYETEMİ OLDUN
- 2 CİHAN SULTANI
- ÇUKUROVA KARPUZU
- ASKER OĞLUM
- GİDECEKSEN GİT