Şimdi moda ekspres berberler
Dışarıdan bakıldığında bir mağazayı andıran bu yeni konsept 8 ila 40 müşterinin aynı anda tıraş olabildiği yerler. Kalfalar müşteriyi bekletmeden koltuğuna alıp tıraşa başlıyor.
Bir o kadar kişi de bekleme salonunu andıran yerlerde koltuğuna oturup sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Bu kadar çok müşteri ve berberin bulunduğu mekanda çok gürültü olur diyeceksiniz ama tam tersi makas ve makine sesi dışında bir gürültü yok. Muhabbet her ne kadar bu yeni berber konseptinde ustura ile kesilmiş olsa da vatandaş ucuza tıraş olmaktan son derece memnun. Haliyle buralar "Bir berber bir berbere 'bre berber gel beraber bir berber dükkânı kuralım' demiş" tekerlemesinin vücut bulduğu yerler oluyor.
Berberler mahallelerin kozmik odası gibi bir şeydir. İçeri girdiğiniz an atmosfer değişir mahalle berberlerinde. Sehpanın üzerinde okunmaktan yüzüne bakılmaz olmuş birkaç eski tarihli dergi bulmacaları çözülüp bırakılmış gazeteler kafeste varlığını hissettiren bir saka kuşu hiçbir kolonyada rastlayamayacağınız sanki o dükkana özel kolonya kokusu... Ülkenin şehrin mahallenin bütün gizli kapaklı işleri yaşanan gelişmeler tuttuğunuz takımla ilgili son haberler berber koltuğuna oturduğunuz an tıraşınızı yapmaya başlayan berber tarafından size ücretsiz olarak servis edilmeye başlar. Kulağınızın dibinde tatlı bir ses tonuyla şıkırdamaya başlayan makas saçınızla birlikte günün yorgunluğunu da kesip atar adeta. Tabii işi iyice abartıp kafa şişirmeye yatkın berberler de yok değildir. 'Saçı-sakalı ve lafı kısa kes.' sözü bu yüzden söylenmiş olsa gerektir. Hatta daha eskilere giderseniz Osmanlı zamanında kahvehanelerde çalışan meslek grubu olduğunu görürsünüz berberlerin. Yanlarında taşıdıkları ayna önlük ve makas gibi alet edevatla kahvenin bir köşesine tezgâhını kurar ve hatta sünnet ve diş çekme gibi operasyonları da gerçekleştirirlermiş.
Buraya kadar anlattıklarımız büyükşehirlerde saçını artık kuaför denilen berberlere kestirenlere nostaljik bir anlatı gibi gelse de yine mahalle aralarında bu türden berberlere rastlamak mümkün. Bahsettiğimiz şey elbette her tür saç stilini uygulayabilen adını sanını bilmediğiniz alet edevatla saçınızda ameliyat yapan kuaförler değil! Çünkü şimdi çok koltuklu ekspres berberler moda! Dışarıdan bakıldığında bir mağazayı andıran bu yeni konsept 8 ila 40 müşterinin aynı anda tıraş olabildiği yerler. Kalfalar maharetli elleriyle müşteriyi bekletmeden koltuğuna alıp tıraşa başlıyor. Bir o kadar kişi de bekleme salonunu andıran yerlerde koltuğuna oturup sırasının kendisine gelmesini bekliyor. Bu kadar çok müşteri ve berberin bulunduğu yerde çok gürültü olur diyeceksiniz ama tam tersi makas ve makine sesi dışında bir gürültü yok. Muhabbet her ne kadar bu yeni berber konseptinde ustura ile kesilmiş olsa da vatandaş ucuza tıraş olmaktan son derece memnun. Haliyle buralar "Bir berber bir berbere 'bre berber gel beraber bir berber dükkânı kuralım' demiş" tekerlemesinin vücut bulduğu yerler oluyor.
1 liraya tıraş olur mu?
Mahallenizde ya da biraz daha lüks yerlerde 6-20 lira arasında saç tıraşı olduğunuz berberin pabucunu dama atacak gibi ekspres berberler. Zira tıraş fiyatları oldukça ucuz. Saç tıraşı 25-3 sakal 2 yıkama ve fön 2 çocuk tıraşı 2 liraya kadar düşüyor. Hatta bu konsepti ilk kez uygulayan Fikret Uğraş gibi bu ucuzluğa rağmen hafta içi salı ve çarşamba günü fiyatları % 50 indirerek 1 liraya bile tıraş edenler mevcut.
11 yıldır berberlik yapan Fikret Uğraş zamanla koltuk sayısını artırıp fiyatları aşağı çekince müşterinin ilgisi ile karşılaşmış. Mekandaki koltuk sayısını artıran Uğraş şu an üç şubeye ulaşan Fikret Uğraş Salonları'nı faaliyete geçirmiş. Esenler son durak Şirinevler ve on ay önce de Esenler'de yeni bir şube açan Uğraş şu an üç şubede tam 54 koltukla hizmet veriyor. Çalışan sayısı ise 20'nin üzerinde. Şener Barakoğlu ile ortaklık kuran Uğraş fiyat ucuz diye müşteri için dakika sınırı koymadıklarını belirtiyor. "25 dakika süren de var 40 dakika süren de. İstediği saç stilini yapıyoruz standart tıraş yok." diyor. Piyasada taklitlerinin çoğaldığını kaydeden Uğraş dakika sınırlaması koyarak kötü malzeme kullanarak ve çalışanlarını sigortalı yapmayarak haksız rekabet yapanların olduğuna dikkat çekiyor. Berber salonlarında müşteriyi kapıda karşılayan ve üç liraya tıraş yaparak ücretsiz olarak masaj ve buhar uygulaması da sunan Fikret Uğraş Salonları bunun yanında bir de bekleyen müşteriye çay ikram ederek neredeyse tıraşı bedavaya yapıyorlar. Geçen cuma günü bütün salonlarında 1.300 kişiyi ücretsiz tıraş ettiklerini söyleyen Uğraş bu tarz kampanyalarının devam edeceğini bazı günlerde yetiştirme yurdunda kalan çocukları da ücretsiz tıraş edeceklerini kaydediyor.
Yenibosna civarında üç şubesi bulunan Kısmet Berber Salonları'nın sahibi Sezgin Tabak ise şubelerde 10'ar koltukları olduğunu ve her masada LCD televizyonlarının bulunduğunu ifade ediyor. Tabak "İstihdam sağlamak için bunu yapıyoruz. Bir kişinin tıraşı 15-20 dakika sürüyor ve 25 lira. Yıkama ya da sakal için de yine 25 lira ödüyorlar. Eski müşterilerimiz de bu durumdan memnun. Daha çok orta kesimden insanlar geliyor çünkü gençler geçim derdinden anlamaz." diyor.
Maskeli berberler
Fikret Uğraş Salonları için eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Caner Bey ise ataerkil psikolojisi ile bu işe girilmediğini çalışanlara müşteri psikolojisi vücut dili ve hijyen konusunda eğitim verdiklerini söylüyor. "Bütün arkadaşlarımızın ellerini yıkaması aletlerin hijyenine dikkat etmeleri ve maske takmaları konusunda uyarıyoruz. Eğitime yatkın olanları yönetici olarak yetiştiriyor tiyatral dersler veriyoruz. Çünkü bu iş burada kalmayacak ve hızla şubeleşeceğiz. Bu Türkiye'de ve dünyada ilk bana kalırsa çalışanlarımıza berber kalfa demiyor saç uzmanı diyoruz." diyen Caner Bey müşteriler için tek kullanımlık havlular kullandıklarını ve fiyatla değil gerçek hizmetle farklarını ortaya koyduklarını kaydediyor.
Peki bütün bunlara hâlâ klasik usulle çalışan berberler ne diyor? Fikret Uğraş Salonları'nın sahibi Fikret Uğraş berberlerin kendilerini eleştireceklerine çalışanlarının durumuna bakmaları gerektiği fikrinde. Birçok berber kalfasının sigortasız çalıştırıldığını belirten Uğraş "Biz pazar günleri de hizmet vermek istiyoruz ama Berberler Odası izin vermiyor. Oysa biz şirket olduğumuz için Ticaret Odası'na kayıtlıyız. Kanuna göre pazarları da hizmet verebilmemiz lazım. Berberler Odası fiyat konusunda belirlenen tarifenin çok üzerinde ücret talep eden berberlerle uğraşmalı. Saç-sakal 20 lira iken neden 5 lira olamıyor ki?" diyor.
Bakalım çok koltuklu bol kampanyalı ekspres berberlerin yükselişi ne kadar zaman devam edecek? İstanbul'da her semtte peş peşe arttığına göre bu trendin tuttuğunu söylemek mümkün. Ama tıpkı simit sarayları gibi bu rekabette de ayakta kalan kaliteli hizmet verenler olacak.