Kedilerde Fosfor Zehirlenmesi
Tanım
Fosforun rat zehiri olarak kullanılan ve zehirlenmeye neden olan beyaz fosfor olarak bilinen şekli oral yolla alındığında kedilerde oldukça güçlü bir toksik etki yapabilir.
Kediler özellikle sarı fosfora daha duyarlıdır ve alımından çok kısa süre sonra ani ölümlere neden olabilir.
Gelişimi nasıldır?
Fosfor içeren preparatın oral yolla alımından sonra sindirim kanalından emilmesi kolay ve çabuk olur. Vücutta fosfat haline dönüşerek kolinesteraz enziminin oluşumuna engel olmak suretiyle etkisini gösterir.
Klinik belirtileri nelerdir?
Klinik olarak gözlenebilen ilk belirti huzursuzluk ve kusmadır. Kusma esnasında çıkarılan içeriğin ve solunum havasının sarmısak kokması karekteristik bir belirtidir.
Kedilerde genellikle halsizlik ve vücut ısısında azalmayı takiben nabızda zayıflama, titremeler ve kramplar şekillenebileceği gibi kısmi felçler de görülebilir.
İlerlemiş durumlarda konvülsiyonlarda artış, istem dışı idrar ve dışkılama ve koma şekillenmesi söz konusudur. Komayı takiben ölüm şekillenebilir.
Sonuç
Genellikle ani ölümlere neden olmadığından fazla gecikilmeden yapılan medikal tedavilere olumlu cevap alınabilir. Tedavide sindirim sistemindeki zehirin uzaklaştırılması esas alınmalıdır. Bu nedenle yapılacak ilk işlem kusturmak olmalıdır. Bu amaçla ılık suya bir çorba kaşığı tuz katarak içirmek fayda sağlayacağı gibi veteriner hekim kontrolünde kusturucu ilaçlar da uygulanabilir.