Hamilelik ve Kordon Dolanması
Kordon dolanması, anne karnındaki bebeğin hareketleri sonucunda veya doğum esnasında görülen bir durumdur. Yapılan araştırmalar her 4 bebekten birinin kordon dolanması yaşadığı yönündedir. Doğum esnasında kordon dolanması yaşanırsa, bu bebeğin kalp ritmiyle belli olur. Anne karnındaki bebekte ise ancak ultrason yöntemiyle anlaşılabilir.
Kordon dolanması bebek için tehlike arz etmezken bazı durumlarda tehlike hatta ölümcül olabilir. Doğum esnasında kordon dolanması nedeniyle bebeğe giden oksijen ve kanda azalma yaşanabilir ve bu da bebek için risk oluşturur. Bu durumda anne yan yatırılır. Bebeğin kalp atışlarında herhangi bir düzelme olmazsa başvurulacak yöntem sezaryendir.
Bazen kordonun kısa olması nedeniyle veya kordonun birden fazla dolanması sebebiyle normal doğum esnasında bebeğin çıkması engellenebilir. Bu durumda da başvurulacak yöntem sezaryen doğumdur.
Kordon dolanması nadir olarak bebek ölümlerine de neden olabilmektedir. Ancak ne şekilde ve hangi durumlarda sebebiyet verdiği konusunda kesin bir tanı bulunmamaktadır.
Hamilelik esnasında kordon dolanmasının teşhisi doppler ultrason ile kolay bir şekilde konulabilir. Doktor, dolanmanın durumuna göre kişiyi yakın takibe alabilir. Bu durumlar genelde dolanmanın 3ten fazla olması durumundadır.