En küçük Dünya benzeri gezegen
En küçük Dünya benzeri gezegen En küçük Dünya benzeri gezegen Avrupalı bilim adamları, 50 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde dolaşan Dünya benzeri yeni bir gezegen buldu.
Gökbilimcilerin 'Süper Dünya' olarak adlandırdıkları yeni gezegenin Güneş Sistemi dışında bugüne kadar bulunan Dünya benzeri gezegenlerin en küçüğü olduğu belirtiliyor. Şili'deki European Southern Observatories (ESO) teleskobunun çok hassas spektografı sayesinde bulunan yeni gezegen Dünya'dan sadece 14 kat daha büyük. Güneş Sistemi dışında bulunan 125 gezegenin çoğu sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in boyutlarında. Dünya, Mars ve Venüs gibi kayalık bir gezegen olan 'Süper Dünya'nın ince bir atmosferi olduğu sanılıyor. Ancak atmosferinin tam içeriği ve gezegende yaşam koşulları olup olmadığı gibi konularda soru işaretleri var. Yörüngesindeki yıldıza yakınlığı göz önüne alındığında yeni gezegenin sıcak olduğu tahmin ediliyor.
GEZEGEN KEŞFİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM
Yeni gezegen, Altar takımyıldızındaki Güneş benzeri 'mu Arae' adlı yıldızın etrafındaki turunu 9.5 günde tamamlıyor. mu Area'nın yörüngesinde daha önce dev bir gezegen daha bulunmuştu. Bu dev gezegen ise mu Arae'nın etrafındanki turunu 650 günde tamamlıyor. Mu Arae Güney Yarıküre'den çıplak gözle görülebiliyor. Güneş yerine bir yıldızın yörüngesine girmiş bu kadar küçük bir gezegene ilkdefa rastlandığına dikkat çeken Fransız gökbilimci Francois Bouchy, "Bu durum mu Area'yı çok ilginç bir gezegen sistemi haline getiriyor" dedi. Uzmanlar, Süper Dünya'nın Güneş Sistemi dışındaki gezegen avına yeni bir ivme kazandırabileceğini tahmin ediyor. Bu hafta başında Trans-Atlantic Exoplanet Survey adlı teleskop ağına bağlı küçük bir teleskop ile dev bir gezegen bulunduğu açıklanmıştı.