Bach Çiçek Terapisi Nedir?
İngiliz tıp doktoru Edward Bach (1886-1936) "Sağlıklı olmak demek, ruhumuzla armoni içinde olmak demektir!" felsefesinden yola çıkarak kendi adı ile anılan "Bach çiçek terapisini" geliştirmiştir.
Dr. E. Bach, her bedensel rahatsızlığın temelinde ruhsal bir denge bozukluğunun yattığını düşünerek böyle bir araştırmaya başlamış ve çalışması dünya çapında değer bularak yaygınlaşmıştır. Dr. E. Bach, korku, güvensizlik, yaşam sevinci ve özgüven kaybı, yanlızlık, alınganlık, dengesizlik, tutarsızlık ve çaresizlik gibi istenmeyen davranış örneklerinin bedensel ve ruhsal rahatsızlıklara neden olacağı ve var olan rahatsızlıkların da iyileşmesini engelleyeceği teziyle; sorunların çözümünü doğada aramış ve yıllar süren çalışmaları sonucunda, homeopati temeline dayanarak "bach çiçek terapisinde" kullanılan 38 çiçeği bulmuş, bunlardan basit yöntemlerle esanslar elde etmiştir.
Bach çiçek terapisi, olumsuz bazı duygusal düşünceleri, olumlu yöne dönüştüren, olumsuz davranışlardan uzaklaştıran, bireysel telkin gücümüzü teşvik eden ve destekleyen bir terapi yöntemidir. Ruh halimiz dengelendiğinde, organik rahatsızlıklar da iyileşir. Bach çiçek terapisinin olumlu sonuçları, yapılan binlerce uygulamada defalarca doğrulanmıştır.
Çiçekler, baş döndüren güzelliğe sahipler. Fakat güzellikleri sadece görüntüleri ve kokularıyla sınırlı değil. Bach Çiçek Terapisi'yle tanıştığımızda onların umutsuzluk, kaygı ve özgüven eksikliği gibi birçok ruhsal sorunlarımızda da bize yardımcı olduğunu öğrendik. Bizi içsel dengeye kavuşturarak vücudumuzu fiziksel hastalıklardan korumamızı sağlamaları da cabası! Medikal tıp doktoru Edward Bach tarafından homeopatiden esinlenerek geliştirilen Bach Çiçek Terapisi, fiziksel hastalıklarımızın çoğunun korku, umutsuzluk, kaygı ve yorgunluk gibi zihinsel veya duygusal nedenlerden kaynaklandığı tezine dayanıyor. İşte bu noktada çiçekler, yabani bitkiler ve ağaçlar, duygusal problemlerimizin tedavisine destek olabiliyor. Bu düşünceyle geliştirilen Bach Çiçek Terapisi, insan bedeninin iyileşme mekanizmasını harekete geçirmek için bitkilerin minimal dozda suyla seyreltilerek kullanılması metoduna dayanıyor. Bitkilerin pozitif gücü de bedenimize nüfuz ederek, bize olumlu bakış açısı kazandırıyor.
5 çiçek seçmeniz gerekiyor...
Doğal Terapi Uzmanı İpek Çaldemir, Bach Çiçek Terapisi'ne başlamadan önce bir ön görüşme yapıldığını söylüyor. Bu görüşmede yaşam tarzınız, fiziksel ve duygusal sıkıntılarınız belirleniyor. Çok sabırsız mısınız, kendinizi patlayacak bir bomba gibi mi hissediyorsunuz, baskın bir kişiliğe mi sahipsiniz veya özgüven sorunu mu yaşıyorsunuz? Özellikle bu tür kişisel ve duygusal özelliklerinizin belirlenmesi, çiçek terapisinde önemli bir rol oynuyor. Ardından sıra terapide kullanılacak olan çiçeklerin seçilme aşamasına geliyor. Bach Çiçek Terapisi'nde, üzerinde çiçek ve bitki fotoğrafı bulunan 38 adet karttan yararlanılıyor. Sizden, fazla düşünmeden ilk anda dikkatinizi çeken 5 çiçeği seçmeniz isteniyor. Bu çiçekleri neye göre seçmeniz gerektiğine gelince... O anda size hangi özellikleri cazip geliyorsa; bu çiçeğin rengi de olabilir, tomurcuğu, hatta yaprağının kıvrımları da. Ardından terapistiniz seçmiş olduğunuz çiçeklere bakarak kişiliğinizi yorumlamaya başlıyor.
Çiçekler, karakterinizi anlatıyor
Koklamaya doyamadığınız çiçeklerin kişiliğinizi analiz etmeye yardım eden bir araç olduğu fikri size 'tuhaf' gelebilir ama bu doğru. Terapist İpek Çaldemir, her çiçeğin kendine göre olumlu veya olumsuz özellikleri olduğunu belirtiyor. Seçmiş olduğunuz çiçeklerin kendine has pozitif ve negatif özellikleri, sizin kişiliğinizi ele veriyor. Diyelim ki üzerinde 'hanımeli' olan bir kartı seçtiniz. Hanımelinin pozitif özelliği; muhakeme yönü güçlü bir kişiliği temsil etmesi. Negatif özelliği ise; geçmişte yaşayıp, yoluna devam edemeyen ve hep geride kalan bir kişiliği simgelemesi. Yani, bu karta göre sizin sorununuz 'geçmişte kalmak' ve anı yaşayamamak olabilir. Seçtikleriniz kartları arasında 'zeytin' olduğunu da varsayalım. Bu bitkinin pozitif özelliği; vizyonu güçlü, ne istediğini bilen, anı yaşamayı seven bir kişiliği ifade etmesi. Negatif özelliği ise; beden ve zihinde genel bir yorgunluk ve bezginlik, istekleri konusunda bir anda tereddütler yaşayan bir kişiliğe dikkat çekmesi. Özetleyecek olursak, bu kart sizin enerjiye ihtiyacınız olduğuna işaret edebiliyor.
Bach Çiçek Terapisini 7 alt başlıkta toplayabiliriz:
1. Korku için terapiler
2. Belirsizlikle ilgili terapiler
3. Varolan koşullara karşı yetersiz ilgiye dair terapiler
4. Yalnızlıkla ilgili terapiler
5. Aşırı duyarlılıkla ilgili terapiler
6. Üzüntü ve kederle ilgili terapiler
7. Başkalarının iyiliğiyle aşırı ilgili olmaya dair terapiler
Terapinin başarısı, terapi uygulanacak kişinin duygu ve ruh halini iyi tanıyıp doğru çiçek esanslarının seçilmesine bağlıdır. Terapi sürecinde kişi için hazırlanan gerekli karışım günde 4-5 kere içeceği her hangi bir içeceğe, yada direkt dilinin üstüne 3-4 damla damlatılarak uygulanır. Hiç bir yan etkisi olmayıp çocuklarda ve bebeklerde de kullanılabilir.
Unutulmamalı ki; Bach çiçek terapisi, herhangi bir ilacın yerine geçmez, "olumsuz duyguların farkedilmesinde ve giderilmesinde" destekleyici bir terapi yöntemidir.
Bach Çiçek Terapisi'nde Bitkilerin Kısa Tanımları
Agrimony (Kaşıkotu)= Zihinsel sıkıntılar
Aspen (Toz ağacı)= Bilinmeyen korkular
Beech (Akgürgen)= Tolere edememek
Centaury (Kantaryon)= Zayıf irade
Cerato= Danışma ve onaylanma ihtiyacı duyma
Cherry Plum (Erik ağacı)= Aklını kaçırma korkusu
Chestnut Bud (Kestane tomurcuğu)= Hatalardan ders çıkaramama
Chicory (Hindiba)= Bencilce mülkiyet düşkünü olma
Clematis (Orman asması)= Hayalperestlik, ilgi dağınıklığı
Crap apple (Yaban elması)= Kendine kin duyma
Elm (Karaağaç)= Çok büyük sorumluluk hissi
Gentian (Centaniye)= Cesaretsizlik, ümitsizlik
Gorse (Katir tirnagi)= Umutsuzluk
Heather (Funda)= Ben merkezcilik, bencillik
Holly (Çoban püskülü)= Kin, düşmanlık, kıskançlık
Honeysuckle (Hanimeli)= Geçmişte yaşamak
Hornbeam (Kayın)= "Pazartesi sendromu" duygusu
Impatients (Sabirotu)= Sabırsızlık
Larch (Şimal çamı)= Kendine güvensizlik
Mimulus= Bilinenlerden korkma
Mustard (Hardalotu)= Derin kasvet duygusu
Oak (Mese)= Tükenmiş olmak ancak mücadeleyi sürdürmek
Olive (Zeytin ağacı)= Enerjisizlik
Pine (Çam)= Kendini ayıplama, suçluluk duyma
Red Chestnut (Kızıl Kestane)= Diğerleri ile aşırı ilgilenme
Rock Rose= Terör
Rock Water= Kendi kendine baskı uygulama, kendini reddetme
Scleranthus= Kararsızlık
Star of Bethlehem= Şok
Sweet chesnut (Kestane)= Çok siddetli zihinsel ızdırap
Vervain (Mine çiçeği)= Aşırı şevk, heves
Vine (Asma)= Hükmetme, esnek olmama
Walnut (Ceviz)= Değişiklikten kaçma
Water Violet (Dere Menekşeşi)= Gurur, ulaşılmazlık
White Chestnut (Ak Kestane)= İstenmeyen düşünceler
Wild Oat (Yaban Otu)= Şüphelilik
Wild Rose (Yaban Gülü)= Teslimiyet, cansızlık, hissizlik
Willow (Söğüt ağacı)= Gücenme, içerleme